Изба "Балар" пуска нова колекционерска партида с около 700 бутилки бутиково витализирано вино, отлежавало под музиката на Моцарт

Бутиковата винарна „Балар“ представя нова колекционерска партида с около 700 бутилки витализирано вино от реколта 2022 г., отлежавало в компанията на Моцарт. В момента то преминава през дегустация и се очаква да се появи на пазара през 2026 г. Това разказаха в интервю за БТА Димитър Върбанов, един от собствениците на избата, и технологът Диана Стоянова.

Според тях, чрез уникалната и патентована от „Балар“ технология се създава единственото в света витализирано вино, с доказано подобрени молекулярни характеристики. „Някои озвучават лозята, а други пускат музика в винификаторите, но тя просто си свири. Ние използваме специализирани устройства, а методът ни е резултат на дългогодишни изследвания“, посочи Върбанов.

Винарната и лозовите насаждения на „Балар“ са разположени в централната част на Източна Тракия, в подножието на Манастирските възвишения, близо до село Скалица в община Тунджа. Избата разполага с 130 дка земя, основно с червени сортове. Основните им сортове са Каберне Совиньон, Мерло и Сира, а помощните за купажи включват Пети Вердо, Карменер, Малбек и Темпранийо. Имат и 15 дка с белите сортове Мускат отонел и Гевюрцтраминер.

Бутиковата изба произвежда между 15 000 и 20 000 бутилки вино на година. „Короната“ в техния асортимент е витализираното вино, създадено под звуците на класическата музика. Всяка година правят малки колекционерски партиди с ограничени количества. Витализират единствено вина с най-високо качество, като всяка бутилка е придружена от сертификат и сериен номер.

Процесът на витализиране се извършва докато вината отлежават в бъчви минимум две години, преди да влязат в продажба. Засега са озвучени два бленда: с Бетовен – Мерло и Пети Вердо от реколта 2013, за които са произвели около 300 бутилки, и с Вивалди – Пети Вердо и Мерло от реколта 2016, от което са направени близо 1100 бутилки. С нетърпение очакваме и партидата, озвучена с Моцарт, допълва Диана Стоянова.

Зад процеса на витализиране стоят дългогодишни инженерни изследвания и методът е патентован от „Балар“. Специализирани устройства преобразуват звуковия сигнал в електрически. Прониквайки във виното, той се преобразува в механична вълна, която вибрира в течността, обяснява Върбанов.

„За да обективираме и измерим промените в виното, използвахме метода на Кирлианова фотография, който показва как се увеличава енергийността на виното. Постоянните колебания в него променят структурата и спектъра на молекулите. Озвучените по този начин вина увеличават своите вкусови характеристики и благоприятното си въздействие върху организма“, добавя той.

За да направим преживяването незабравимо за ценителите, витализираните вина на „Балар“ се предлагат в масивни бутилки с уникално покритие от микрофилм от платина. „Целта е да запазим енергията, която сме вложили във виното, за максимално дълго време. Първоначално планирахме покритие от сребро, но се отказахме, защото то потъмнява с времето“, уточнява Върбанов.

Според него, концепцията на „Балар“ цели вина с голям потенциал за стареене: „Първото ни вино е от 2009 г., а когато отворим бутилка от него сега, не можем да кажем колко дълго ще издържи, защото е отлично. Специалистите и познавачите, които го опитали, смятат, че малко вина в България могат да имат такъв потенциал след 15-16 години.“

Серията им отлежали вина „К“ включва пет червени вина, обозначени с нечетни номера от 1 до 9 (K1, K3, K5, K7, K9). Тя е вдъхновена от симфониите на Бетовен, където нечетните са признати за по-добри. От серията „К“ се произвеждат малко над 2000 бутилки от сорт. Серията „Баларина“ (Balarina) пък включва бели вина и розе.

„Нашият стил е такъв, че червените вина никога не се пускат на пазара, преди да отлежат три месеца до година в бъчви. След това им е необходимо още поне две години в бутилка, за да развият напълно вкусовите си качества“, пояснява Върбанов.

Винарна „Балар“ е отличена с множество награди от известни винени конкурси. Последните отличия са от Balkans International Wine Competition 2025 в Гърция, където изба спечели два златни медала за червените вина К1 Пети Вердо и Мерло 2020 и К9 Quartet 2022, както и два сребърни за K3 Сира и Мерло 2020 и Balarina Rose 2024, посочва технологът Диана Стоянова.

Нова реколта, цена на виното и пазарни тенденции

Подобно на много винопроизводители, от „Балар“ съобщават, че тазгодишната реколта е сравнително по-ниска. Ниските температури и снеговалежите през април оказаха значително влияние на определени сортове, като Сира, Мерло и Гевюрцтраминер. Въпреки това, по-слабата реколта не е непременно недостатък, а напротив, твърдят от избата.

„Има такава закономерност – при нисък добив често се получават по-висококачествени суровини. Нашият подход е различен – за да постигнем желаното качество, даже намаляваме добивите. Изчисляваме колко чепки да оставим на нашия тероар, така че лоза да може да изхрани гроздето. Гроздето трябва да достигне няколко типа зрялост – физиологична и технологична. Физиологичната е, когато от зрънце може да се получи ново растение. Технологичната влияе на качеството на стремящото се да създаде виното“, обяснява Върбанов.

Според него, по-ниската реколта от грозде у нас тази година може да доведе до увеличение на цената на виното. „Разходите, разпределени на по-малко суровина, неизменно ще повишат себестойността на продукцията. Увеличението на цената е закономерност, от която не може да се избяга, ако винопроизводителите искат да оцелеят“, добавя Върбанов. Цената на виното обаче може да не се увеличи веднага, прогнозира той: „Смятам, че винарите имат натрупано вино, което може да задържи ценовите колебания.“

Пазарната тенденция за нарастваща консумация на бели вина в последните години не променя концепцията на „Балар“, който остава вярна на червените сортове. „Махалото на вкусовете ще се завърне още веднъж, когато белите сортове станат прекалено популярни. Ползите от червеното вино са много по-високи – доказано е, че французите предпочитат червено вино, тъй като при тях значително по-малко хора страдат от сърдечносъдови заболявания. Освен това, всички космонавти взимат червено вино в Космоса“, завършва с усмивка Върбанов.

БТА ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ много винарски изби от България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, която ще се проведе в Пловдив. Организатор на събитието е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук