Човек е това, което яде. Правилната диета може да ви помогне да живеете по-дълъг и по-пълноценен живот.
Диетологът Анджела Даудън обяснява кои храните трябва да ядем и кои да отбягваме, за да се предпазим от заболявания.
Избягване на преработени храни
Проучване, в което участват близо 45 000 души на възраст над 45 години, отчита статистическа връзка между приема на преработени храни и риска от ранна смъртност. Определението за ултрапреработени храни включва всички готови за консумация или замразени хранителни продукти, в които се използват подобрители на вкуса и оцветители.
-
Яжте по-малко понички
Поничките съчетават всички нездравословни характеристики, за които може да се сетите. Те са комбинация от захар и мазнина. Поничките съдържат близо 7 гр. наситени мазнини или около 1/3 от препоръчителния дневен прием, което води до повишаване на холестерола.
-
Яжте по-малко пържени картофи
Яденето на пържени картофи повече от два пъти седмично удвоява риска от смърт, показва проучване от 2017г.
-
Яжте повече зеленолистни зеленчуци
Консумирането на повече зеленчуци (без картофи) подобрява като цяло здравословното ви състояние. Проучване от 2017г. извежда като най-полезни зеленолистните зеленчуци като спанак, броколи, къдраво зеле, карфиол. Те понижават риска от сърдечно-съдово заболяване или рак.
-
Яжте повече бобови храни
По-честото консумиране на бобови храни като нахут, боб и леща, също е свързано с по-ниска смъртност. Ако увеличите приема на бобови храни до 150 грама на ден, рискът от преждевременна смърт намалява с 16%.
-
Яжте по-малко колбаси
Те са пълни с нездравословни оцветители, подправки и много сол. Много хранителни експерти са категорични, че всички видове колбаси, включително и бекона, трябва да се избягват.
-
Яжте по-малко сол
Според проучване, финансирано от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, излишният прием на сол е причина за три милиона смъртни случаи в световен мащаб през 2017 г. Повишеният прием на сол причинява високо кръвно налягане, което води до инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност.
Хлябът, зърнените храни, готовите супи и сосове, пиците и колбасите, които купуваме от магазините съдържат много сол.
-
Не яжте прегорели меса
Хетероцикличните амини и полицикличните ароматни въглеводороди са канцерогенни химикали, образувани, когато протеини като пържола, пиле и риба се приготвят на барбекю върху пламък или се приготвят върху гореща метална повърхност (например в тиган). Намалете риска, като не овъглявате външността на месото си и често сменяте страните.
-
Пийте по-малко алкохол
Редовната консумация на алкохол води до сериозни заболявания на черния дроб. През 2017г. във Великобритания има регистрирани 5 843 смъртни случаи в резултат на повишена консумация на алкохолни напитки.
-
Избягвайте сладките напитки
В безалкохолните газирани напитки има огромни количества захар. Проучванията показват, че една чаша безалкохолно на ден увеличава риска от смърт със 7%.
-
Яжте повече люто
Проучване сред 500 000 души в Китай показа, че всички, които ядат люто 6 дни в седмицата са значително по-здрави от онези, които консумират пикантни храни веднъж седмично. Лютите храни подобряват метаболизма и помагат за отслабването.
-
Яжте пълнозърнести храни
Консумирането на храни, богати на фибри, включително пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия, киноа, кафяв ориз и други пълнозърнести храни, понижава риска от заболявания на сърцето, инсулти, диабет и рак.