Марката "Врачанска теменуга" е на 130 години, подготвя и нова серия червено, плътно вино - "Скакля", казаха за БТА от едноименната винарна

Марка „Врачанска теменуга“ е основана преди повече от 130 години, съобщиха за БТА от семейство Костадинови, които я регистрират и от над 20 години произвеждат вино и ракия от сорта „Врачански мискет“.

Винарната се намира близо до Враца, на пътя към Оряхово, и има капацитет за преработка на 100 тона грозде на година. Лозята се простират на приблизително три километра от винарната. Историята започва с моя свекър, който притежава наследствени лозя с врачански мискет. Решихме да запазим този уникален сорт и да го направим основен за нашето производство, разказва инженер-технологът Иглика Костадинова.

От 2010 до 2018 г. семейството обработва лозята с помощта на свекъра. В началото виното се произвежда на ишлеме и само в един стил, а първата реколта е от 2010 г. След завършването на специализация по технология на виното през 2018 г., Иглика Костадинова успява да подобри контрола и развитието на производствения процес. Откритата през 2021 г. винарна дава възможност за експериментиране с различни алкохолни напитки.

Днес производството включва разнообразие от вина – „Врачанска теменуга“ с бял и черен етикет, пенливо вино, полусладката „Теменуга“, плюс две разновидности ракия от врачански мискет. Сред продуктите се открояват червеното вино „Мара врачанка“, „Bubble теменуга“, „Вратцата“ и „Без име“. Винарната подготвя ново червено вино на име „Скакля“ от сорта каберне фран, както и десертно вино, което отлежава вече три години.

Винарна „Врачанска теменуга“ разработва и нова серия червено, плътно вино – „Скакля“.

Виното е произведено през 2022 г. от „Каберне фран“. Процесът включва редуване на престой в дъбови бъчви и инокс. Подготвя се и ново десертно вино, което трета година отлежава и ще бъде готово след още две.

Най-добрата оценка е от нашите клиенти – когато ценят вината и ракиите ни. Това е нашата най-голяма награда, сподели Иглика Костадинова. Семейството активно участва в изложения и събития, където и дъщеря им Грета също участва.

Грета е на 21 години и учи в Италия специалност „Производство и мениджмънт на храни и напитки“. Тя се запознава с агрономия, технологии на храните, вина, меса, сирена и шоколад. „Виното е моята страст. Постоянно пътувам между Италия и България. През лятото прекарвам три месеца в Созопол, където отговарям за дистрибуцията“, разказа младата Костадинова. Според нея, тази година за първи път баща ѝ й е поверил грижата за лозята, базирайки се на наученото в университета.

От лошо грозде не можеш да получиш хубаво вино, казва младата дама.

Сортът „Врачански мискет“ е внесен преди години и култивиран не случайно в този регион. Той е ароматен, от семейство мускатови. Тук почвата задържа вода, което е полезно за този сорт грозде. Съществуват различни видове мискет, но нашето грозде е уникално благодарение на тероара, каза тя. В лозята семейство имат деветгодишни насаждения и такива на 40 години. Лозата има коренова система, която не спира да расте. Обработката и резитба на лозата също са ключови, добави Грета Костадинова.

Хигиената е изключително важна за добиването на качествено вино, допълни майка ѝ. Работим с четири-пет жени, които са с нас от години. Те ежедневно пътуват по 80 километра, за да бъдат на работа, но благодарение на тях имаме увереност в качеството. Те намират берачи и когато е нужно, винаги мога да разчитам на тях, сподели Иглика Костадинова.

Винарна „Врачанска теменуга“ е работила през годините с международни сортове като каберне фран, каберне совиньон и сира, но в момента предпочитат да използват основно български сортове. Според Грета Костадинова, избата е проектирана с оглед на техните нужди. Разполагат с всички необходими условия за производство на качествено вино – достатъчно съдове, хладилна стая за подготовка на гроздето, машина за бутилиране и опаковане, лаборатория и оборудване за винификация.

Работата във винарната е целогодишна, допълва технологът на избата. След края на гроздобера започва обработката на продукцията, стабилизиране, купажиране и формиране до получаване на краен продукт. Необходими са етикети и бутилки. Имаме концепция и внимание към всеки детайл. На етикетите ни е илюстриран „Маняшки връх“, който се вижда от лозята. На виното „Скакля“ е изобразен известният водопад край Враца, добави Иглика Костадинова.

Баща ми притежава уникален сертификат от международен конкурс за вина и ликьори в Брюксел през 1895 г., присъден на известния производител Стефан Кръсийов от Враца. Тогава той е получил почетен диплом и „Гран При“, и много представители на европейски кралски дворове искали да купуват от хубавото вино, разказа Грета Костадинова. Тя сподели, че „Врачанска теменуга“ е носител на златен медал от изложение в Париж през 1887 г. Според нея семейството има дългогодишни традиции и отношение към лозарството и винарството, а уважението към сорта „Врачанска теменуга“ е огромно. Знаем, че участваме във възраждането на този стар сорт и влагаме висок професионализъм и внимание към детайла, добави Грета Костадинова. Винарната е украсена с теменуги, видими в картини, до порцеланови съдове с гравирани теменуги.

Грета е динамична и съвременна личност, която внася много в работата на винарната. Тя притежава изключителен нюх и е добър дегустатор, постоянно се обучава и развива сетивата си. Гордеем се с нея. Очаквам с нетърпение да завърши и да се присъедини активно в избата, каза Иглика Костадинова.

Семейството предлага дегустации във винарната, комбинирани с местни ястия – овче сирене, домати от градината, врачанска лютика. В бъдеще планират изграждане на бунгала за гости и голяма зала за събития.

По-малката дъщеря Ваялет също проявява интерес към агрономството и бъдещето на семейството в бизнеса.

„Врачанска теменуга“ е член на сдружение „Дунавски винари“, което обединява над 20 производители от западната и централната Дунавска равнина.

БТA ще представи в поредицата „Следвай пътя на новото БГ ВИНО“ десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, домакин на която ще бъде Пловдив. Форумът е организиран от Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук