Минимални изменения в цените на яйцата, козунаците и агнешкото месо се наблюдават в Добрич преди Великден, съобщава репортер на БТА.
При големите производители цената на яйце размер M е 0,28 лева, а размер L – 0,30 лева. За среден производител, който произвежда около 10 000 яйца дневно, цената на яйце размер L, без опаковка, е в диапазона 0,31-0,34 лева.
На фермерските пазари могат да се намерят яйца от домашни кокошки с цена между 35 и 45 стотинки. В търговските вериги цената за пакет от 10 яйца размер L е между 4,50 и 5 лева.
Според производителя на яйца Николай Колев, при тях цените на яйцата в момента намаляват, което означава, че не би било логично цените да се увеличават за потребителите. Той добавя, че купувачите ще решат дали да купят по-евтини или по-скъпи яйца за Великден, а цените, които ще предлагат малките магазини и веригите, ще играят решаваща роля. „Благодарение на големите търговски вериги, много от тях ще предлагат яйца около Великден без надценка и дори евтинее от цената, на която са ги закупили“, каза Колев.
Технологът на хлебопекарната в село Стефаново Теодора Добрева информира, че цените на козунаците, които произвеждат, са малко по-високи в сравнение с предходната година, увеличението е около 20-30 стотинки. Това се дължи на поскъпването на брашното за обредния хляб. Козунаците от тяхната пекарна са на цени между 5 и 6 лева, като цената зависи от наличието на пълнеж.
В квартален магазин в Добрич, който предлага козунаци от пекарната в Стефаново, козунак с стафиди и локум от 500 грама е на цена 7 лева. Козунакът със стафиди е 6,40 лева, а този с шоколад и портокалови корички – 7,50 лева. Други местни производители в Добрич предлагат козунак с локум и стафиди за 7,50 лева и козунак с локум, стафиди и парченца шоколад за 15 лева.
В по-бутикови пекарни цените на козунаците варират от 14 до 32 лева, като най-високите са с белгийски шоколад. В търговските вериги могат да се намерят козунаци от 1,80 лева, козунак с локум и стафиди за 4,50 лева и козунак с дубайски крем за 8,90 лева.
Ивелина и Радослав, които са собственици на нов месарски магазин в Добрич, споделиха, че предлагат агнешко месо „колкото да има“, като почти не прилагат надценка. Ивелина уточни, че повишаването на цената на месото се дължи на задължителните изисквания за кланици и проверки, като тази година доставната му цена е между 22 и 24 лева. При тях цената на предна четвърт агнешко е около 26 лева за килограм. Радослав добави, че интересът към птиче, свинско и телешко месо не е намалял. Според търговците, високата цена на агнешкото месо се дължи на намаляващия брой отглеждани овце.
Агнешко месо може да се намери в магазини в Добрич на цени между 20 и 30 лева за килограм. Агнешките котлети и задна четвъртина на повечето места струват 30 лева на килограм. За предна четвъртина цените в хипермаркетите варират между 20 и 28 лева. Магазин на директни производители в Генерал Тошево предлага агнешко по 24 лева за килограм.
Агнешко от животни, отглеждани от овчари или аграрни кооперации, може да бъде намерено и на цена от 10-12 лева за килограм живо тегло, като купувачът следва да заплати и разходите за клане и разфасовка.
На традиционния фермерски пазар в Добрич в момента могат да се намерят зелени салати, връзки зелен лук и пресен чесън на цени около 2 лева за брой. Цените на доматите и краставиците са между 2,50 и 4 лева за килограм. Производителите споделят, че очакват по-голям интерес преди самия празник.




