Млечните продукти поскъпват на борсите у нас през седмицата, а плодовете и повечето зеленчуци поевтиняват, сочат данните на ДКСБТ

Цените на млечните продукти на борсите у нас се увеличават през тази седмица, докато цените на плодовете и повечето зеленчуци продължават да намаляват, според последните данни от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който следи промените в цените на хранителните стоки на едро в България, се е увеличил с 0,32 процента през седмицата и е достигнал 2,204 пункта, в сравнение с 2,197 пункта от предходната седмица. Базовият индекс на ИТЦ, равен на 1,000 пункта, е установен през 2005 г.

Цената на кравето сирене нараства с 1,4 на сто до 11,76 лева за килограм, докато кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 0,5 на сто до 17,39 лева за килограм. Киселото мляко (с масленост 3 и над 3 процента) увеличава цената си с 2,9 на сто до 1,29 лева за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (с масленост 3 процента) поскъпва с 2 на сто, достигайки 2,41 лева за литър. Кравето масло (в опаковка от 125 грама) нараства с 0,1 на сто до 3,04 лева.

Цената на пилешкото месо се увеличава с 0,9 на сто до 6,45 лева за килограм, докато яйцата (размер М) поевтиняват с 0,6 на сто до 0,34 лева за брой на едро.

Оризът понижава цената си с 2,3 на сто, достигайки 3,37 лева за килограм, лещата спада с 2,5 на сто до 4,28 лева за килограм, а зрелият фасул намалява цената си с 3,6 на сто до 4,30 лева за килограм.

Цената на олиото намалява с 0,3 на сто до 3,18 лева за литър, а брашното тип 500 е с 4,8 на сто по-евтино – 1,30 лева за килограм. Захарта също регистрира намаление от 0,5 на сто и струва 1,93 лева за килограм.

При плодовете, портокалите поевтиняват с 5,7 на сто до 1,98 лева за килограм. Мандарините са надолу с 2,5 на сто до 2,26 лева за килограм, бананите – с 1,3 на сто до 2,65 лева за килограм, а лимоните – с 2,4 на сто до 2,23 лева за килограм. Ябълките понижават цената си с 5,5 на сто до 1,61 лева за килограм, докато грейпфрутите поскъпват с 0,7 на сто до 2,32 лева за килограм.

Оранжерийните домати намаляват с 2,4 на сто до 3,68 лева за килограм, а оранжерийните краставици са по-евтини с 5,1 на сто до 3 лева за килограм. Зрелият кромид лук става по-евтин с 1,6 на сто, достигаща 1,10 лев за килограм. Цената на зелената салата пада с 2,8 на сто до 1,12 лева за брой, а зрелият чесън – с 3,2 на сто до 5,63 лева за килограм.

Морковите поскъпват с 4,5 на сто до 1,20 лева за килограм, картофите се увеличават с 0,5 на сто до 1,24 лева за килограм, а зелето поскъпва с 6,1 на сто до 1,40 лева за килограм.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук