МОЛДПРЕС: АРБОМ обобщи резултатите от конкурс, посветен на българската кухня в Молдова

Иван Ишимджи стана победител в кулинарния конкурс „Богата българска кухня“, който беше организиран от Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ) по повод Деня на бесарабските българи, съобщи молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

„Разбрах от социалните мрежи, че АРБОМ организира кулинарен конкурс. В нашето селце живее една възрастна жена, Иванта, на почти 80 години. Тя сподели със мен тайна стара рецепта за традиционно ястие – Тушено ягне в бяло вино по хайдушки. Реших да участвам и приготвих младо агне. Видеото, което публикувах, бе гледано над 1000 пъти за една седмица. Получих много благодарности от хора от 15 различни страни, всички те произхождат от нашето село“, разказа Иван Ишимджи, кмет на Колибабовка и победител в конкурса.

В сътрудничество с директора на АРБОМ Александър Боримечков, Иван приготви печено агне в бяло вино. Една от тайните на това блюдо е да се готви на открито. Процесът е интензивен, но и много увлекателен. Иван впечатли всички не само с оригиналната си рецепта, но и с нестандартното представяне на ястието.

„Вашата кулинарна способност, произхождаща от Колибабовка, както и впечатляващият видеоклип, ви осигуриха първото място. АРБОМ ви награждава с голямата награда – сертификат на стойност 5000 леи, с който можете да закупите необходимите кухненски принадлежности“, каза директорът на АРБОМ Александър Боримечков.

Иван Ишимджи реши да насочи наградата си за благородна цел.

„Моята цел е да помогна на детската градина и църквата в село Колибабовка. Всичките средства ще бъдат инвестирани в закупуването на чинии, съдове, прибори за хранене и други необходими артикули. По този начин ще съдействам за развитието на нашата общност“, сподели Иван Ишимджи.

На същия ден в Колибабовка се проведе празник на реколтата. На двете събития присъстваха гости от различни области на страната, както и други участници в конкурса „Богата българска кухня“. Те дойдоха, за да подкрепят победителя, а също така и за да получат наградите си, предоставени от АРБОМ.

„Благодарим на всички участници! В социалните мрежи имаше силна конкуренция за победата. Участниците бяха изключително креативни и представиха неочаквани рецепти! Още девет участници ще получат насърчителни награди от името на АРБОМ“, добави Александър Боримечков.

Според правилата на конкурса, победителят трябваше да нахрани с приготвеното ястие хора от местността с ограничени финансови средства. Така седем семейства с ниски доходи от Колибабовка успяха да се насладят на ястията на Иван Ишимджи.

Кулинарният конкурс „Богата българска кухня“ се проведе между 26 септември и 27 октомври и беше организиран по случай Деня на бесарабските българи, който ежегодно се отбелязва в Молдова на 29 октомври.

(Тази информация е публикувана по споразумение между БТА и МОЛДПРЕС)

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук