Нидерландия: специалната безалкохолна бира без алкохол процъфтява

Тенденцията за безалкохолна бира, почти без алкохол, набира скорост в Нидерландия, според репортажа на телевизия НОС. Според данните на изследователската компания „Сиркана“, една от всеки 12 бири в магазините е безалкохолна. Някои пивовари дори оперират изцяло в този сегмент, като „Ван де Стреек бийр“ от Утрехт.

Тази компания, ръководена от Роналд ван де Стреек и неговия брат Сандер, предлага около 900 литра бира на час и съществува от 2017 г. Братята започват с любителско производство в домашната кухня преди повече от десет години. Първоначално правели алкохолна бира, но сега над 60 % от продукцията им е без алкохол, всъщност с под половин процент алкохол.

Първата безалкохолна ИПА
Промяната в производството към безалкохолна версия се случва случайно. „Нашите приятелки бяха бременни и осъзнахме, че може да се наслаждаваш на бира и без алкохол. Открихме нова категория бира“, споделя Роналд ван де Стреек. Той е създател на първата нидерландска безалкохолна ИПА („Индийски светъл ейл“).

ИПА представлява английски стил бира, при който се добавя по-голямо количество хмел, в сравнение с обикновената бира. „Тя стана много успешна. Получаваме дори писма от почитатели“, казва той. Компанията снабдява редица вериги супермаркети, включително „Плюс“ и „Йъмбо“.

Причината за нарастващата популярност на безалкохолната бира е, че качеството ѝ значително се е подобрило през последните години, каза Майнт Ватерланден от асоциацията „Нидерландски пивовари“. „Вкусът е усъвършенстван и тя се вписва в здравословния начин на живот. Хората вече обръщат внимание на това какво ядат и пият. Сега един ден може да изберете бира с алкохол, а на следващия – без алкохол“, добавя той.

Употреба на безалкохолна бира
Данни от „Нидерландски пивовари“ показват, че през 2019 г. 5,8 % от продадената бира е била безалкохолна, а през 2023 г. този дял е достигнал 7 %. Пивоварите целят да постигнат 10 % до 2030 г.

Много студентски асоциации също се насочват към насърчаване на безалкохолната бира. Студентката Силке Смит от Айндховен работи активно за това. „Миналата година подписахме споразумение с всички студентски асоциации в Айндховен, с цел да се справим с проблема с алкохолната употреба. Искаме да информираме обществеността, че безалкохолната бира и напитки са валиден избор“, заявява тя.

Социални влияния
В допълнение към обичайната бира, студентският бар предлага разнообразие от безалкохолни бири. „Имаме седем вида безалкохолни бири, дори и наливна. Целта е 0,0 да стане по-приемливо“, казва Смит. Социалният натиск от страна на приятелите да се пие алкохол е значителен.

Това се вижда и в студентски бар в Айндховен. Студентите реагират различно: „Не мога да си позволя алкохол“, и „Знам, че предлагат много безалкохолни бири, но предпочитам обикновена“. Друг студент добавя: „Често, когато пиеш, го правиш в компания с приятели, а ти просто искаш да споделиш алкохол с тях“.

В асоциацията на Силке Смит обаче вече приемат 0,0. „В нашата асоциация вече приемат безалкохолната бира, и хората спират да се подиграват. За съжаление, това не е така навсякъде. Промяната в манталитета ще отнеме време в различни студентски кръгове, но столько дотогава, приемането на 0,0 ще бъде добър напредък“, заключава тя.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук