Поредно поскъпване на храните у нас предпразнично. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява стойността на хранителните стоки на едро в България, се покачи през седмицата с 0,66 на сто до поредния си рекорд от 2,294 пункта.
Оранжерийните домати тази седмица се търгуват по 3,22 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 4,7 на сто до 3,56 лв./кг. Червените чушки поскъпват с 8,7 на сто до 2,86 лева в края на седмицата.
Картофите добавят три стотинки и се продават по 1,20 лева, а морковите поскъпват с 4 стотинки до 1,15 лв. Зелето скача с 8,4 на сто и се продава по 0, 90 лв.
Ябълките вървят по 1,23 лева за килограм. Цената на лимоните се вдига с 4 на сто до 2,63 лева за килограм.
Портокалите вдигат стойността си с 3,7 на сто до 1,95 лева за килограм, а бананите поскъпват с 1,4 на сто и се продават по 2,82 лева.
Кравето сирене поевтинява с 0,9 на сто и се търгува по 11,55 лв., а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 1,0 на сто и се продава по 18,19 лева.
Олиото тази седмица вдига цената си с 1,8 на сто до 4,51 лева за литър. На Софийската стокова борса се предлага за 3,50 лева за бутилка, съобщава БТА.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,0 на сто до 2,94 лева. Пилешкото месо поскъпва с 1,3 на сто до 6,09 лева за килограм. Захарта се вдига с 0,8 на сто и се продава по 2,57 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ поскъпва с 3,7 процента и се търгува по 1,40 лева за килограм.
Оризът се купува по 2,84 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка до 0,40 лева за брой на едро в края на седмицата.
В Гърция правителството взема мерки за подпомагане на населението заради инфлацията. От февруари следващата година държавата ще покрива 10% от покупките на всяко домакинство в продължение на 6 месеца в супермаркетите и предприятията за хранителни стоки (пекарни, сладкарници, рибни магазини).
Защо това не се направи и у нас?
Още икономически новини – четете тук