Цените на основните хранителни стоки, множество плодове и някои зеленчуци бележат ръст на борсите у нас през изминалата седмица, според информацията от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява промяната на цените на едро за хранителни стоки в България, нараства с 0,37 процентни пункта до 2,185 пункта. Предходната седмица ИТЦ беше на ниво от 2,177 пункта. Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е установено през 2005 година.
Кравето сирене поскъпва с 2,11% до 11,50 лева за килограм. Цената на кашкавала тип „Витоша“ се увеличава с 0,16% до 17,98 лева за килограм. Киселото мляко (с 3 и повече процента масленост) също става по-скъпо с 2,66% и се продава за 1,39 лева за кофичка от 400 гр., докато прясното мляко поскъпва с 1,57% до 2,33 лева за литър.
Пилешкото месо увеличава цената си с 3,67% и се търгува по 6,95 лева за килограм. Цената на яйцата (размер М) остава неизменна и те се продават по 0,34 лева за брой на едро. Кравето масло (125 гр. пакетче) поевтинява с 0,06% и се закупува по 3,09 лева за брой.
Цената на ориза се увеличава с 0,60% до 3,38 лева за килограм. Брашно тип 500 поскъпва с 1,32% до 1,54 лева за килограм. Цената на олиото също се вдига – с 0,38% до 3,18 лева за литър. Захарта поскъпва с 1,78% до 1,94 лева за килограм. Зрелият фасул и лещата поевтиняват, съответно с 3,41% до 4,25 лева за килограм и с 1,83% до 4,30 лева за килограм.
Сред плодовете дините продължават да поевтиняват с 21,74% до 0,72 лева за килограм на едро. Прасковите също поевтиняват с 2,98% до 3,58 лева за килограм. Обаче, останалите плодове, следени от ДКСБТ, увеличават цените си. Ягодите поскъпват с 6,90% и се търгуват по 4,80 лева за килограм, кайсиите – с 2,70% до 3,80 лева за килограм, ябълките – с 4,85% до 2,68 лева за килограм. Лимоните също са по-скъпи с 6,78% и се закупуват по 3,75 лева за килограм.
От зеленчуците, най-значително поскъпват краставиците – с 17,98% до 1,68 лева за килограм. Зелето е на минимума, намалявайки с 2,34% до 1,00 лев за килограм. Морковите се предлагат с 1,12% увеличение на цената от 1,26 лева за килограм. Картофите поевтиняват с 4,17% до 1,15 лева за килограм. Зелените чушки също поевтиняват с 1,74% до 2,60 лева за килограм, както и червените – с 2,96% до 2,95 лева за килограм. Доматите поевтиняват с 0,08% и се продават по 2,40 лева за килограм. Цената на зрелия лук кромид се увеличава с 4,90% до 1,20 лева за килограм.
През юни 2025 г. годишната инфлация в България е 4,4%, като най-голямо поскъпване има в секторите на хотели, ресторанти и развлечения, докато цените на основните хранителни продукти почти се задържат стабилни или дори намаляват. Според Националния статистически институт месечната инфлация за юни е 0,4%, а спадове в цените са отчетени при зеленчуци като зеле (с 23%), пипер (17,9%), краставици (15,8%), картофи (15,6%), както и при домати и други категории храни. От друга страна, в сектора на услугите има значително поскъпване – пътническият транспорт с влак е скочил с близо 20%, а цените в хотели и ваканционни центрове – с 12,5%.










