Резултатите от лабораторните анализи на хранителните проби, които бяха взети след сигнал за възможно хранително отравяне в хотел в Боровец, се оказаха отрицателни. Според получените данни, няма основания да се приема, че е имало хранително отравяне, информират от сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Микробиологичните изследвания на персонала от кухнята разкриха три случая на положителни резултати за стафилококус ауреус в минимални количества. Въпросните служители бяха отстранени от работа в съответствие с указанията за здравословно и хигиенично обслужване.
Към момента кухнята на обекта остава затворена.
От агенцията припомнят, че на 2 април, след сигнал от Регионалната здравна инспекция за появата на симптоми при деца, инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните – София област извършиха незабавна проверка на място. В рамките на контролните действия бяха взети проби от храната и смивове от контактни повърхности.
БТА напомня, че на 2 април от РЗИ – Софийска област съобщиха за 36 деца, диагностицирани с хранително отравяне в хотел в Боровец. Симптомите при децата са се появили след вечерята на предния ден. Те са консумирали зелена салата, спагети с доматен сос, пилешки пържоли, кебапчета с пържени картофи, плодове, мляко с ориз и шоколадов мус. Постепенно те проявили висока температура, коремни болки, повръщане, а при някои от тях и диария. Децата бяха прегледани в Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. По-късно същия ден от БАБХ съобщиха, че поставената диагноза е остра вирусна инфекция.




