Почти всички основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци поскъпват на борсите у нас тази седмица, според данни на ДКСБТ

През тази седмица повечето основни хранителни стоки, както и плодове и зеленчуци, са поскъпнали на борсите в България, показват данните от последния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който проследява движението на цените на хранителните стоки на едро в страната, е нараснал с 0,45 процента до 2,214 пункта. Преди седмица този индекс беше 2,204 пункта. Базовото ниво на ИТЦ е 1,000 пункта и е установено през 2005 г.

Цената на кравето сирене намалява с 1,3% до 11,58 лева за килограм, докато кашкавала тип „Витоша“ се увеличава с 0,1% до 17,39 лева на килограм. Киселото мляко (с 3 и над 3% масленост) поевтинява с 0,8% до 1,30 лева за четиристотинграмова кофичка, а прясното мляко (с 3% масленост) – с 1,2% до 2,38 лева за литър. Кравето масло (в пакетче от 125 грама) е по-скъпо с 2,1% и достига 3,07 лева за брой.

Цената на пилешкото месо спада с 1,4% до 6,38 лева за килограм, докато цената на яйцата (размер М) се увеличава с 0,6% до 0,35 лева за брой на едро.

Оризът е поевтинял с 4,6% и сега е 3,26 лева за килограм, а зрелият фасул е намалил цената си с 1,1% до 4,28 лева за килограм. Лещата пък поскъпва с 1,7% и достига 4,34 лева за килограм.

Цената на олиото намалява с 0,8% до 3,20 лева за литър, докато брашното тип 500 се увеличава с 5,6% до 1,40 лева за килограм. Захарта е поевтиняла с 2% и се предлага на цена от 1,92 лева за килограм.

При плодовете, единствените, които поевтиняват, са портокалите – с 3,3% до 1,95 лева за килограм, и мандарините – с 5,9% до 2,20 лева за килограм. Бананите поскъпват с 1,2% до 2,69 лева за килограм, лимоните – с 1,5% до 2,29 лева за килограм, грейпфрутите – с 3,5% до 2,40 лева за килограм, а ябълките – с 3,4% до 1,69 лева за килограм.

От зеленчуците поевтиняват оранжерийните домати – с 3,8% до 3,59 лева за килограм, картофите – с 0,3% до 1,22 лева за килограм, и морковите – с 2% до 1,15 лева за килограм.

Цената на оранжерийните краставици се повишава с 2,6% до 3,12 лева за килограм, а зелето – с 0,6% до 1,35 лева за килограм. Зрелият кромид лук също е по-скъп, увеличавайки се с 4% до 1,15 лева за килограм. Зелената салата поскъпва с 0,3% до 1,15 лева за брой, а зрелият чесън – с 1,7% до 5,76 лева за килограм.

 

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук