Поскъпването на хранителните стоки на едро продължава, отчита ДКСБТ

Цените на повечето основни хранителни продукти, както и на плодовете и зеленчуците, растат на борсите в страната, показват статистиките от последния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява промените в цените на едро на хранителните стоки в България, нарасна с 1,16 процента до 2,240 пункта. В периода преди Коледа ИТЦ бе на стойност 2,214 пункта. Базовата стойност на ИТЦ – 1,000 пункта, е определена от 2005 година.

Цената на кравето сирене е 11,54 лева за килограм, а на кашкавала тип „Витоша“ се увеличава с 0,9 на сто до 17,62 лева за килограм. Киселото мляко (с 3 и повече процента масленост) поскъпва с 0,8 на сто и струва 1,31 лева за кофичка от 400 г, докато прясното мляко (3 процента масленост) е с 2,2 на сто по-скъпо, достигайки 2,46 лева за литър. Кравето масло (125 г) поскъпва с 0,9 на сто до 3,06 лева средно за пакет.

Цената на пилешкото месо нараства с 0,4 на сто до 6,38 лева за килограм, а цената на яйцата (размер М) скача с 2,9 на сто до 0,36 лева за брой на едро.

Оризът поскъпва с 3,7 на сто и достига 3,39 лева за килограм, докато зрелият фасул увеличава цената си с 1,0 на сто до 4,37 лева за килограм. Лещата е с нарастваща цена от 0,2 на сто и се закупува на стойност 4,41 лева за килограм.

Цената на олиото увеличава стойността си с 4,3 на сто до 3,38 лева за литър, а на брашното тип 500 – с 3,8 на сто до 1,44 лева за килограм. Захарта поскъпва с 6,8 на сто, предлагайки се на цена от 2,03 лева за килограм.

В сектора на плодовете портокалите поевтиняват с 8,4 на сто до 1,81 лева за килограм, мандарините – с 4,3 на сто до 2,13 лева за килограм, докато бананите се продават с 2,8 на сто по-евтино на 2,63 лева за килограм. Лимоните са с цена 2,31 лева за килограм. Грейпфрутите обаче повишават цената си с 2,2 на сто, достигайки 2,49 лева за килограм, а ябълките пада с 7,2 на сто до 1,59 лева за килограм.

При зеленчуците поевтиняват оранжерийните домати – с 2,5 на сто до 3,45 лева за килограм, картофите – с 3,0 на сто до 1,20 лева за килограм, докато морковите увеличават цената си с 6,4 на сто до 1,22 лева за килограм.

Цената на оранжерийните краставици се увеличава с 8,1 на сто до 3,42 лева за килограм, зелето поскъпва с 4,6 на сто до 1,31 лева за килограм, а зрелият кромид лук намалява цената си с 10 на сто до 1,05 лева за килограм. Зелената салата нараства с 2,8 на сто до 1,21 лева за брой, а зрелият чесън поевтинява с 3,4 на сто до 5,61 лева за килограм.

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук