Летният сезон започна, а ние трябва да се подготвим подобаващо за него и да бъдем в добра фигура. Ето какво съветва диетологът проф. Донка Байкова.
„През лятото ние минаваме към по-леки закуски, обяд и вечери. На закуска приемаме малко въглехидрати, за да енергизираме нашия организъм, например една – две филийки пълнозърнест хляб или парче баница, но със зеленчуков компонент, а също така могат и да се консумират зърнени миксове като овесени ядки, сусамово, ленено или маково семе с настъргани ябълка, къпини или малини“. Това заяви за БГНЕС Байкова.
„В 10:00 и 16:00 ч. по-добре е да се приемат различни типове смутита, а не типичните фрешове, защото те съдържат повече глюкоза и фруктоза, а по този начин губим фибрите. В този диапазон от време можем да изпием също така кафе с малко мед или мляко, или пък да хапнем само една топка сладолед“, препоръча проф. Байкова. За обяд диетологът съветва да консумираме два пъти седмично въглехидратни блюда като постен гювеч, спагети с доматен сос и много малко жълти сирена.
„Освен тях може да се консумират зърнени и бобови храни, като това трябва да става поне един-два пъти седмично“. Проф. Байкова обясни и че пет пъти от седмицата трябва да се приемат белтъчни храни, като през лятото това са млечните продукти, рибите, яйца или бели птичи меса. „Нарочно казвам птичи, защото е добре да изберем и пуешко месо. От рибните деликатеси е добре да се приемат омари, миди или калмари. От млечните продукти, разбира се, си мечтаем за тиквички с кисело мляко, таратор или млечна салата, но в никакъв случай не е за препоръчване високо калорийните салати, в които се използва майонеза“, поясни тя.
Относно дресингите проф. Донка Байкова съветва да се доверим на кисело-млечните сосове с листни билкови подправки или с лукови прибавки.
„Те стават по-вкусни, по-ухайни, които допринасят не само за фигурата, но и за настроението“, коментира диетологът. По отношение на месата проф. Байкова подчерта, че е добре да се доверим на светлата гама меса.
„Това означава, че не са толкова богати на твърди животински мазнини, сланина и на холестероли. Трябва да ги ограничим до минимум, а когато ги използваме, гледаме да бъде бонфиле, контрафиле“, обясни проф. Байкова. Относно вечерите диетологът уточни, че е добре те да бъдат постни, зеленчукови, с добавка за ситост на протеини. „Изключваме пържени картофки, защото 100 г варени картофи са 100 калории, но 100 г пържени картофи са носители на 300 калории, а ние не ядем 100 г само, а обикновено консумираме по-голяма порция от 300 г и съответно стават 900 калории, а тях трудно бихме ги изразходили особено в топлия сезон“, подчерта тя.
„Напитките през лятото, за съжаление, не би трябвало да бъдат само студени газирани през деня, защото те подкиселяват въглеродния двуокис, става въглена киселина в организма и тя подкиселява организма, а ние искаме да имаме облекчена функция на бъбреците, на кожата, тоест да имаме добра отделителна функция, затова е по добре това да бъде цитронада. Отново актуална е т.н. домашна цитронада, в която има вода, лимонови, портокалови резенчета или сокове, бъз, малини, или други разредени сиропи, но на плодова компонента. Тя е освежаваща и алкализираща, а не подкиселяваща вътрешната среда на организма“, изтъкна диетологът.
Относно алкохолните напитки проф. Байкова съветва те да бъдат поднесени с количество вода. „В коктейлите има малко концентрирано количество алкохол и голямо количество плодови, зеленчукови или билкови добавки. Това е лятната напитка, както и кехлибарената бира също присъства в менюто ни. Тя е хидратираща, но се консумира и с вода, за да има истинската, наистина освежаваща стойност. Ако дамите или мъжете изберат да консумират бира, то задължително моята препоръка е тя да бъде сервирана с чаша вода, защото има благоприятен ефект за организма.
Обикновено алкохолните напитки спомагат за излъчване на течности от тялото и ако не добавим свежа вода, ние съвсем ще се дехидратираме, а това е риск от топлинен или слънчев проблем“, допълни още проф. Байкова.