Производител на "Умно вино", пекари и медопроизводители се събраха в Перник на фермерски пазар

Производители от различни региони на България се събраха в Перник за първия фермерски пазар през 2025 година. Събитието се проведе в търговския център на града с помощта на Кооперация „Хранкооп“ от София.

На пазара бяха представени основно производители на мед и пчелни продукти, хлебопроизводители, както и местен винопроизводител от Източните Родопи, съобщи Николай Генов, управител на кооперацията на производители и занаятчии.

Историята на пазарите на „Хранкооп“ датира от почти 11 години, уточни Генов.

Той подчерта, че това издание на фермерския пазар дава отличен старт на новата година.

Някои производители не са успели да се включат, тъй като участват в престижни фестивали в чужбина. Сред тях има и представители на месната индустрия, отбеляза Николай Генов.

На фермерския пазар в Перник имаше и щанд с цитрусови плодове, като портокали, мандарини и манго. Христо Христов отглежда плодовете в Испания и ги продава единствено на българския пазар. Той е произхожда от Лясковец, където се намира складът му.

Участие взема и Пламен Димитров, собственик на малка винарна от Хасковския регион, в Източните Родопи.

Марка му „Култура на виното“ е на пазара от 25 години и черпи вдъхновение от фестивала с идентично име, организиран от Димитров преди 26 години.

„Това беше значимо събитие, тъй като преди години нямаше множество подобни фестивали и качеството на виното не беше така високо. Постепенно „Култура на виното“ се трансформира в „Умно вино“, посочи Димитров.

Той подчерта, че произвежда вино със запазена марка вече 25 години, използвайки сортове, които са традиционни за България и цяла Европа, включително Каберне Фран и Каберне Совиньон.

Производственият процес включва трима души, които работят заедно в малка кооперация, уточни Димитров.

 

Източник БТА
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук