Повече от 120 топ готвачи ще демонстрират уменията си по време на най-престижният кулинарен конкурс у нас – Националната кулинарна купа в Пловдив.
Това е десетото поред издание на състезанието, в което участват най-известните имена от тоя бранш – Иван Манчев, Андре Токев, Иван Звездев, Ути Бъчваров, Таньо Шишков, Андрей Стоилов.
Турнирът се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи съвместно с Министерството на образованието и науката и Съвета по туризъм в Пловдив.
В два тура преминават състезанията за „Готвач на България“ и „Кулинарен отбор на България“. Участниците трябва на момента да измислят рецепта от продукти, които получават на старта.
Тази година темата е традиционната българска кухня.
В категорията „Сладкар на България“ темата е „Игра на тронове“, а сред новите раздели е „Пицар на годината“, „Паста“ и „Телешко“.
Журито оценява оригиналността на рецептата, вкуса и оформлението на ястията.
В комисиите са включени известни готвачи, сладкари и преподаватели по кулинарни изкуства от България, Белгия, Италия и Канада“.