Австрия обмисля поставяне на електронни гривни за следене на заподозрени джихадисти, върнали се от зоните на бойни действия в Ирак и Сирия. Това съобщи австрийският министър на отбраната Ханс-Петер Доскозил, предава „Торонто сън”.

Според вътрешното министерство около 300 симпатизанти на ислямистите са напуснали или са се опитали да напуснат Австрия, за да отидат да се бият в Сирия и Ирак. 40 от тях са били убити там, а 90 са се върнали в Австрия.

„Смятам, че те трябва да бъдат следени, за да знаят властите какво правят, с кого се срещат. Това е много важно”, каза министърът.

Правителството възнамерява да намали нелегалната имиграция и да затвори границите си.

Австрия, както и всички останали държави в Европа, се страхува от терористите.

Миналият петък две момчета на 12 и 14 години бяха задържани по подозрение, че са част от терористична клетка на „Ислямска държава”. От полицията обясниха, че децата са радикализирани от проповедник.

В събота друг австриец призна, че заедно с негов приятел от Германия са поддръжници на ИДИЛ и че експериментират с експлозиви.

Междувременно, полицията в Париж намери 20 000 долара на гробищата, за които се предполага, че са скрити от джихадисти. Находката им помогна да разбият и терористична клетка. Гробището е посещавано от много туристи заради известните личности погребани там – певецът Серж Генсбур, философът Жан-Пол Сартр, писателката Симон дьо Бовоар и ирландския писател Самюел Бекет.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук