В Австрия през 2016 молбите за бежански статут са намалели с 50 на сто спрямо предходната година, получили са го малко под 37 хиляди души, колкото е определената от властите допустима граница. За 2017 границата е 36 хиляди, но консерваторите от управляващата коалиция поискаха бройката да стане 17 хиляди.

Според министъра на вътрешните работи Волфганг Соботка броят на бежанците продължава да бъде много висок. Мигрантите, пристигащи в Австрия, са преди всичко от Афганистан, Сирия, Ирак, Пакистан и Иран. Тази година допустимият брой е определен на 36 000, но преди седмица вицеканцлерът на Австрия и ръководител на управляващата Австрийска народна партия Райнхолд Митерленер постави изискването пред коалиционния партньор тази бройка да бъде намалена на половина, до 17 000, което предизвика дискусия в правителствената коалиция.
Миналата година Австрия са напуснали доброволно 10 677 мигранти, 4880 са били изведени насилствено, 2.582 от които са били върнати в други държави-членки на ЕС според Дъблинското споразумение, а 2298 – в други страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук