По време на новогодишното си изявление към страната, германският канцлер призова народа си да се държи здраво за ценностите на демокрацията, когато е изправен пред лицето на „джихадисткия терор” и да не се гмурва в крайнодясното политическо пространство.

Ангела Меркер обеща и да въведе по-строги мерки след атаката в Берлин, но все пак защити бежанците и нуждата им от подслон.

„Когато виждаме снимките от бомбардирания град Алепо в Сирия трябва отново да си припомним колко важно и колко правилно е да помагаме на хората, които се нуждаят от нашата защита”, добави тя.

Според Меркел именно „убийствата от омраза” и „джихадисткия терор” от страна на мюсюлманите поставят на изпитание човечността и състраданието, които германските граждани трябва да изпитат към жертвите на военните конфликти.

По-рано тази седмица канцлерът обяви намерението си да въведе по-строго законодателство срещу потенциалните екстремисти. Сред планираните промени са разширени правомощия на полицията и Федералната служба за защита на Конституцията, по-твърди политика по отношение на разпоредбите за депортация и налагане на електронни гривни за контрол.

През последната година популярността на Меркел претърпя обрат заради либералната й политика спрямо бежанците, която причини рязка поляризация на обществото за отрицателно време. Голяма част от политическия елит я посочи и като директна причина за възхода на дясната политика по света, желанието на Великобритания да напусне ЕС и взаимоотношенията САЩ-Русия, които достигат критичната си точка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук