Руският президент Владимир Путин заяви, че са постигнати договорености за спиране на огъня в Сирия и има готовност за започване на мирни преговори, предават световните агенции.

„Току-що пристигна съобщение, че днес преди няколко часа е станало събитие, което ние не просто дълго чакахме, а усилено работихме за неговото приближаване. Подписани са три документа. Първият документ е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплект от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня. А третият документ е заявление за готовност за започване на мирни преговори за сирийско уреждане“, каза Путин на среща с министрите на външните работи и отбраната.

По думите му договореностите за Сирия са крехки и изискват особено внимание и търпение.

„Всички постигнати договорености, както ние с вас прекрасно разбираме, са доста крехки. Те изискват особено внимание и търпение, професионален подход към тези въпроси и постоянен контакт с нашите партньори“, заяви той на срещата.

Анкара заяви, че споразумението за прекратяване на огъня изключва групи, считани за терористи от Съвета за сигурност на ООН и отбеляза важността на подкрепата от държавите с влияние по отношение на враждуващите страни в Сирия.

„С това споразумение страните се съгласиха да прекратят всички въоръжени нападения, включително въздушни, и обещаха да не разширяват областите, които те контролират един срещу друг“, отбелязват от турското външно министерство.

Представители на сирийското правителство и опозицията скоро ще се срещнат в Астана, Казахстан, под наблюдението на държавите-гаранти.

Прекратяването на огъня в Сирия ще влезе в сила в полунощ на 30 декември, каза руският министър на отбраната. Информацията бе потвърдена и от турското външно министерство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук