Има вероятност джихадистът, извършил атентата в истанбулския клуб „Рейна “ в новогодишната нощ, да е преминал през България и вече да е в Сърбия.

Това била хипотеза на представители на турските спецслужби, пишат сръбски медии.

Абу Мохамед Хорасани вероятно не е успял да се добере до Сирия, тъй като пътят от Истанбул до близкоизточната страна е по-дълъг, има засилени мерки за сигурност от страна на турските власти и вероятността да бъде заловен е по-голяма. Затова се счита, че той се е престорил на бежанец и е преминал през България.

„Наистина съществува опасност терористът да е избягал от Турция и в момента да се намира в Европа“, е мнението на Оркан Драгаш от сръбските спецслужби.

Турските власти поставиха контролни пунктове по всички гранични входове към Европа, проверяват се всички автомобили и пътниците, излизащи от Турция. Всички гранични служители са снабдени с фотографиите на атентатора, детайлно се претърсват автомобили, автобуси и хора на ГКПП-тата. Гишетата за паспортен контрол на граничния пункт при Капъкуле на границата с България работят при код „червено“, снимките на атентатира са разлепени по пероните и вътре в помещенията.

По-рано вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи пред Нова телевизия, че няма официални данни от турските власти за издирвано лице на българска територия. По думите й българските правоохранителни служби не са засекли преминаването на предполагаемия извършител на нападението от Новогодишната нощ в Истанбул.

Експертът по сигурността Славчо Велков смята, че ако терористът има киргизки паспорт и е терорист, обучен от „Ислямска държава”, няма да тръгне към Европа по най-трудния маршрут, а би се върнал при своите хора. Според него е абсолютно нелогично да се смята, че той ще тръгне към България. Пред БТВ Велков допълни, че нападението в „Рейна” е необичаен терористичен акт. Експертът допълни, че разрешението на турските власти да бъдат разпространени снимки и видеа, не кореспондират с похватите на Анкара.

„В Истанбул не можеш да изчезнеш така без логистика”, категоричен е Славчо Велков.

„Ситуацията в Турция се отразява и на България – с несигурност. Никой няма интерес да има несигурен съсед”, каза още експертът по сигурността.

Заради кървавия атентат, при който загинаха 39 души, а 69 бяха ранени, Турция удължи извънредното положение с още 3 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук