BELFAST, MAINE -- 01/04/2017 -- Belfast resident Kiril Lozanov recently purchased the former William C. Crosby School in Belfast. He plans to turn the building into community theater space, offices and co-housing appartments. Gabor Degre | BDN

Бившата гимназия в Белфаст (столицата на Северна Ирландия, бел. ред) отново смени собственика си. Новият притежател на сградата поиска по-голямо обществено участие в бъдеще. Гимназията може да се превърне в жилищна сграда, читалище, ресторант или фабрика.

В последния ден на декември, жителят на Белфаст Кирил Лозанов придоби 94-годишната сграда. Той си поставя срок от 5 години, за да върне зданието в експлоатация. Местните обаче може да видят промяна много по-рано.

„Нямам търпение училището „Косби” да се превърне в мой дом и в дом за други хора”, каза Лозанов по време на обиколка в сградата.

43-годишният българин се преместил в САЩ през 1998г. Заживявал в Белфаст преди 5 години заедно със семейството си. Днес той притежава компания за производство на източници на възобновяема енергия.

Гимназия „Кросби” отваря врати през 1923-а и работи като училище до 1993г. Времето става убежище на базираната в Ню Йорк театрална трупа. Близо 10 години сградата не се използва.

Плановете на Кирил Лозанов за сградата са доста широкообхватни. Третият етаж наподобява общежитие, с няколко апартамента. Лозанов се надява, че през следващите няколко месеца ще успее да отвори апартаментите за външни посетители – повече от 15 души или семейства могат да се настанят. На етажа има голяма кухня, в която биха могли всички да се хранят заедно като едно семейство. Лозанов очаква наем от около $500. Това ще е от голяма помощ за хората в региона, тъй като квартирите с достъпен наем не са много.

„Ако хората са склонни да опитат едно подобно необичайно съжителство, ще го открият именно тук, особено като се има предвид близостта на сградата до центъра на Белфаст”, каза Лозанов.

На втория етаж се намират старите класни стаи. Новият собственик планира да го превърне в офиси за местния бизнес или нестопански организации.

Българинът се надява, че при реконструкцията на първия етаж обществото ще вземе най-голямо участие. Старият театър на гимназията ще се превърне в чисто нова театрална зала, която ще бъде използвана от малки трупи, търсещи място за репетиции и представления. Помещението може да се използва за танци или дори концерти.

„Искам хората, които ще бъдат част от тази идея, да се свържат с мен и да ми обяснят от какво се нуждаят”, каза Лозанов.

Училищната столова може да се превърне в ресторант с градина.

Сградата се нуждае от голям ремонт. Най-скъпо ще излезе новият покрив, който според Лозанов ще струва около 150 000 долара. Парното също е повредено. Предприемачът смята да замени системата за отопление с топла вода, с термопомпи и подово отопление, което ще се захранва от слънчеви панели.

43-годишният българин се надява да намери спонсори, които да му помогнат за ремонта на гимназията.

Приятел на Кирил му подхвърлил идеята за реконструиране на емблематичната BELFAST, MAINE -- 01/04/2017 -- The former William C. Crosby School in Belfast has been purchased by Belfast resident Kiril Lozanov. He plans to turn the building into community theater space, offices and co-housing appartments. Gabor Degre | BDNсграда. Мъжът се занимавал с театър и казал, че е срамота толкова голямо театрално помещение, като това в училището, да остане неизползваемо, след като има толкова много трупи в града, които няма къде да репетират.

„Първоначално си казах, че няма да се занимавам с това. Но след като той разгърна идеята се зачудих дали няма да бъде полезно”, каза българинът.

Няколко години след като училището спряло да работи, общината продала сградата за 200 000 долара на Националната театрална трупа за хора с увреждания. Организацията, ситуирана в Ню Йорк, похарчила 3,5 млн. долара за да оборудва гимназията с всичко необходимо.

След като трупата напуснала града, зданието отново станало неизползваемо и започнало да се руши. През 2010 общината запорирала имота, но по-късно трупата отново си възвърнала собствеността. Три години по-късно Националната театрална трупа за хора с увреждания пуснала сградата за продан.

BELFAST, MAINE -- 01/04/2017 -- The former William C. Crosby School in Belfast has been purchased by Belfast resident Kiril Lozanov. He plans to turn the building into community theater space, offices and co-housing appartments. Gabor Degre | BDN

Кирил Лозанов заяви, че се надява обществото да инвестира в бъдещето на сградата, за да бъдат запазени спомените на онези, които някога са ходили в това училище. Той възнамерява на една от стените да бъдат изложени снимки, които да разказват историята на училището „Косби”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук