Българското национално радио (БНР) обвинява „Музикаутор“ пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).в злоупотреба при предоставяне на авторските права в радиоефира.

Според обществената медия, едностранното прекратяване на договора от страна на „Музикаутор“ след неприети от радиото трикратно повишени цени е злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Генералният директор на БНР Александър Велев е отправил запитване към антимополония орган дали наложената на БНР от „Музикаутор“ забрана да излъчва музика със защитени авторски права, нарушава правилата на конкуренцията.

Според обществената медия „Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. „Възползвайки се от по-силната си позиция, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от Българското национално радио“, посочва Велев в жалбата си до КЗК.

„Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР, смята радиото.

Скандалът със спирането на съвременната музика в ефира на националното радио избухна в края на 2016 г., след като двете страни не успяха да се договорят за таксите, които ще се плащат за авторските права на пусканото по БНР музикално съдържание. „Музикаутор“ иска тройното им повишаване, а от радиото предложиха 20 на сто увеличаване с мотива, че държавата им субсидия не е съобразена с подобен ръст и нямат необходимите средства. От организацията пък твърдят, че таксите, плащани от БНР са четири пъти по-ниски от тези за частните радиостанции, и всъщност медията е в привилегировано положение.

От 1 януари 2017 г. БНР пуска само класическа, народна и джаз музика с изтекла давност на авторските права. Някои български изпълнители предоставиха на радиото безплатно ползване на техен репертоар, а от „Музикаутор“ твърдят, че радиото пуска в нарушение музикално съдържание с неуредени авторски права.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук