Алепо

Прокуратурата в Горна Оряховица започна разследване срещу местна оръжейна компания, чиито продукти бяха открити в райони на Алепо, който били контролирани от сирийски бунтовници.

Разкритията бяха публикувани в началото на декември в българския вестник „Труд”. От тях става ясно, че руските войски в Източен Алепо използва оръжия, произведени от българската компания „Аркус”, която се намира в Лясковец.

Целта на разследването е да установи дали компанията има лиценз за търговия с оръжия, обясниха от прокуратурата.

Един от командващите на руските части в Алепо – Иван Громов, каза пред руска телевизия, че е открито огромно количество оръжия, произведени в Германия, България и САЩ.

„Сред тях са снаряди, ръчни гранати, гранатомети и други оръжия, достатъчни за цял батальон”, каза Громов.

Мария Захарова от руското външно министерство коментира, че „много въпроси са се появили относно произведените в България оръжия с изтекъл срок на руски лиценз”.

Българският външен министър Даниел Митов отрече руските твърдения и обясни, че България стриктно спазва международните стандарти за търговия с оръжия и не е изнасяла за Сирия от началото на конфликта през 2011г.

„Няма да приема обвинения от страна, която е отговорна за цивилни жертви в Алепо”, каза Митов пред българската телевизия БТВ. Той добави, че Русия не е страна по Договора на ООН за търговията с оръжия и Конвенцията за определени конвенционални оръжия, и че „такава държава не може да поучава България”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук