Според премиера в оставка Бойко Борисов е по-добре да има правителство на малцинството, отколкото широка коалиция, за да се знае кой управлява и кой носи отговорност. Който спечели изборите, трябва да си направи правителство и да управлява, заяви Борисов и отхвърли възможността за коалиция с БСП.

Той говори по време на организираната от „Капитал“ 11-та годишна среща на правителството с бизнеса: „Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г.“

Премиерът определи като невъзможна и абсурдна евентуална коалиция с БСП при следващо управление. Категорично съм против коалиции, които ни се преписват, как ще направим с БСП коалиция, ще махнем плоския данък, ще въведем прогресивен, абсурд – не е възможно, посочи премиерът.

„Преди 2 години направих такъв компромис. Изключително трудна работа, компромиси, компромиси, които винаги се трупат на голямата партия. Не е нужно и редно. Който спечели изборите да си поеме ангажимента, да си направи правителство и да управлява, но да си носи отговорност – това е нашата политика, програма, това ще следваме. Ако го изберат хората, ако не, ще си изберат националисти, популисти, ще минем и през тях. Аз ще стоя отстрани в готовност да се намеся с ГЕРБ, ако хората пожелаят”, заяви Борисов и добави, че му е омръзнало да слуша лъжи и измами.

„Не виждам смисъл ежедневно да се отговаря на опорни точки, което е глупаво. Политиката изисква друго отношение. Истината винаги излиза наяве. Спокоен съм, времето ще докаже всяка моя дума”, каза Борисов. По думите му, направеното остава и се вижда.

„Има една дума – морал“, каза той, обяснявайки защо правителството му е подало оставка след президентските избори миналата година.

„Така постъпи и Дейвид Камерън, той беше убеден, че Брекзит не трябва да успее и че е лошо за Великобритания. Сега, една година след това, няма никакво движение по посока Брекзит. Но той постъпи морално. Така постъпи и Ренци в Италия”, заяви Борисов.

„Евроатлантическата ориентация ни е пътеводна звезда. Нищо по-хубаво за България няма от Европейския съюз, нищо по-добро да водим своята балансирана политика. Защото някои казват: „С Русия ще водят по-балансирана политика.“ Ние с Росен я водехме – той държеше евроатлантическата линия, аз държах прагматичните отношения – да си върнем туристите, да си ремонтираме самолети, кораби, износ с 14% е по-голям“, каза Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук