„Всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността“, коментира премиерът в оставка.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма резултат от КСНС при президента. Той приветства действията на държавния глава Росен Плевнелиев, че за пореден път се е опитал да носи цялата отговорност.

„Опита се, мисля, че няма някакъв резултат от днешния съвет, още повече че той беше една политическа консултация, не е бил нещо, което да носи класифицирана информация. Политическа консултация за бъдещето от тук насетне”, коментира Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на тема „Актуалната политическа обстановкаimages в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза”, коментира Борисов. Той заяви, че е разочарован от неприсъствието на новоизбрания президент Румен Радев на съвета.

За резултатите от проведения референдум заедно с президентските избори, премиерът в оставка коментира, че един-два месеца е била насаждана теорията, че това е нещо изключително хубаво.

„Никой тогава не си мръдна пръста да обясни за всякакви рискове от такъв референдум. И ще ви кажа защо – защото това беше модерно и най-вече, защото е срещу мен и ГЕРБ. Така си мислеха и се криха. Сега обаче, когато минаха изборите, трябва да кажа, че всъщност са против. И някак си искат всички да сме заедно в против. Не, след първия тур, когато беше гласувано 2,5 млн. за тези три точки, ние сме длъжни да ги приведем в сила. Защото 2,5 млн. оспорваме им в момента, че това, което са избрали е правилно, а за 1,8 млн., които са гласували за президента Радев, не оспорваме избора. Честно ли е? Не. Това, което са си надробили политическите партии, трябва да си го изсърбат сега“, обясни Борисов.

„Всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността. Изпълняваме си ангажиментите всеки ден. Усещането ми е, че другите сега почват да осъзнават и да оспорват решението на референдума“, поясни той. По думите му, когато преди две години е предложил коалиция на ПФ и РБ, те са заяви, че само ще подкрепят дадени решения.

„Това им дължа и аз”, категоричен бе Бойко Борисов. Той допълни, че може да е премиер само с мандат на ГЕРБ и когато партията е спечелила изборите.

„Тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да си нося цялата отговорност. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиера, министрите, разбира се, да си носи и отговорността за управлението и всички стъпки. Така, както аз 2 години с моите министри, партия и парламентарна група съм носил“, подчерта Борисов.

„Моралният победител на изборите го нямаше днес. Защото така, както ползва държавна охрана, а изведнъж не е удобно да участваш в такива преговори и теми“, коментира още премиерът в оставка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук