Курсът на британския паунд се срина до нивата си от октомври миналата година след изказването на британския премиер Тереза Мей, че страната изцяло ще се раздели с ЕС, предаде АП.

“Ние напускаме. Излизаме. Великобритания няма да е още дълго време член на ЕС”, заяви Мей в интервю пред телевизия „Скай”.

Британски паунд

Британската лира поевтиня с 1 цент до 1,21 долара днес, след като Мей заяви, че Великобритания вероятно ще напусне единния европейски пазар на стоки и услуги. Тя посочи, че страната няма да се опита да запазва „части от членството”, след като напусне.

Валутата загуби 0,9% от стойността си спрямо долара в началото на седмицата и достигна нивата си от октомври.

Според някои дилъри Мей е готова да търгува с ЕС като всяка друга страна извън Европа без каквато и да е форма на привилегирован статут.

В последните дни Тереза Мей е критикувана, че вече половин година начело на правителството не е казала каква точно политика смята да води. Стратегията й за напускане на ЕС, процедурата за който ще се активира след по-малко от три месеца, все още не е ясно дефинирана, изчерпва се с общи приказки и изглежда все по-хаотична, писа британското сп. „Икономист“ в края на миналата седмица.

В същото време, с наближаването на датата за стартиране на процедурата, инвеститорите и пазарите се интересуват конкретно каква ще е стратегията на правителството. Коментарите на Тереза Мей от неделя са първите й по тази тема през новата година и може да възобновят страховете от „твърд“ Brexit, при който контролът върху миграцията доминира над целта да се запази какъвто и да е достъп до единния пазар на ЕС.

Британската лира поевтиня с близо 20 на сто спрямо долара след решението на британците на референдума на 23 юни миналата година страната да напусне ЕС, припомня АП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук