Запазване на плоския данък, но с допълнително облагане от 20 процента на хората с доход над 10 хил.лв., иска БСП. Това заяви Борислав Гуцанов от левицата на 11-тата годишна среща на бизнеса с властта. Въпреки че неколкократно от БСП внасяха законопроекта за връщане на прогресивната данъчна скала, Гуцанов обяви:

„По-доброто в момента е данъчното облагане да остане такова, каквото е, и ако има нещо, което трябва да се направи, то трябва да бъде само за най-горните категории“.

По този начин БСП окончателно се отказа от идеята да връща прогресивния данък.

В предизборната си платформа социалистите ще предложат нещо като смесена система – 10% данък за доходи до 10 хиляди лева на месец и 20% данък за доходи над 10 хиляди лева. Промяната може да засегне 7000 души с високи доходи. От изказванията стана ясно още, че левицата се отказва от широко рекламираната идея, осигуряваните на минимална работна заплата да не плащат данъци. Вместо това, щели да въведат семейно подоходно облагане.

БСП предлага корпоративният данък да остане 10%, а данък дивидент – 5%. Предприемачите до 35 години ще бъдат освободени от данък печалба за 24 месеца, ако разкрият 5 работни места и имат оборот на 150 хиляди лева.

От БСП искат още създаването на фондове „Наука“ и „Индустрия“, както и Национален финансов холдинг за стимулиране на капиталовия пазар. Именно капиталовият пазар е във фокуса на вниманието и на ГЕРБ, обясни депутатът Делян Добрев:

„Не можем да се надяваме да имаме силна, устойчива, бързоразвиваща се икономика, при положение че капитализацията на Българската фондова борса е около 10 процента.“

Реформаторите искат балансиран бюджет и никакви инвестиции в големи проекти като „Белене“, допълни Мартин Димитров:

„Ако утре моите колеги вземат да строят „Белене“, кредитният рейтинг може да се влоши веднага, независимо че има твърдения, че щели да намерят частен инвеститор. Той никога няма да плати всички разходи“.

От ГЕРБ и Реформаторския блок поддържат изцяло запазването на настоящата данъчна система.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук