Теодор Ушев – един от българите, с когото да се гордеем. Той е аниматор и получи номинация за престижната награда „Оскар“ в категорията „Късометражна анимация”. Неговата лента носи името „Сляпата Вайша” и е дълга осем минути. Заснета с продуцентството на Националния филмов борд на Канада за около 65 000 канадски долара. За да попадне в окончателния списък на филмовата академия, лентата се конкурира с огромните студиа Disney и Pixar.

Теодор Ушев си спомня, че всичко се е случило като на шега. През 1994г. е направил 3 картички за Радио България и едно лого. Така е започнал да се занимава с мултимедия. Спечелил е няколко конкурса за графичен дизайн и са му предложили временна работа. Тя обаче вместо няколко месеца, продължила 18 години.

И така, започнах да правя анимация, да се интересувам от кино. Хората от Националния филмов борд на Канада видяха филмите ми, предложиха ми да направя филм за Интернет, после спечелих конкурс за по-голям детски филм, който се казва „Царица“. Това е разказ за едно малко момиченце, което тъгува за баба си… Оттам нататък и досега не мога да осъзная какво се случи. Правех филм след филм, получавах все повече награди от престижни фестивали. Стигнах до световната премиера на „Сляпата Вайша” на един от най-престижните кинофестивали – Берлинале”, споделя с вълнение Теодор пред БНР.

Анимацията „Сляпата Вайша” е първият съвместен проект на писателя Георги Господинов и Теодор Ушев. Автор на музиката е Никола Груев с творчески псевдоним „Котарашки”. Историята разказва за Вайша – момиче, обречено да вижда с едното си око само миналото, а с другото – бъдещето. Анимацията е предназначена за деца от 9 до 99 години, а посланието, което носи в себе си, Теодор по следния начин:

„Трябва да престанем да се страхуваме от миналото, да престанем да се страхуваме и от бъдещето, защото всичко, което ни се случва, е проекция на самите нас и то се случва днес и сега. От нашите жестове и нашите актове зависи как ще живеем утре.”

Теодор споделя, че филмът е разработен с помощта на техника, която той самият създава в продължение на много години. Нарича я дигитална линогравюра.

„По дигитален път, рисувайки с таблет, създавам едно изображение, което прилича като направено на ръка, принтирано със съответните недостатъци и грешки. Това прави картината много жива, като движеща се книга, което всъщност беше и целта на този филм. Аз наистина исках зрителят да се чувства така, сякаш чете книга. Като допълнение звучи прекрасният глас на невероятната канадска актриса Каролин Давернас, която сподели с мен, че това е любимата й роля в киното.”

https://youtu.be/Bf1wTzouu-s

Въпреки, че Теодор се намира на хиляди километри от родината, той споделя пред БНР, че остава българин. Просто в Канада е намерил реализирация и хора, които да оценят таланта му.

Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013г. филмът му „Gloria Victoria” е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Филмът е номиниран и за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014г. През същата година Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието „Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев” и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук