Парадоксални резултати показва последното проучване на Евробарометър за отношението на българите към миграцията, пише сайтът courrierdesbalkans.fr. Трима от петима българи, участвали в изследването с радост приемат идеята да емигрират в страна от Европейския съюз, но в същото време, повече от трима на всеки четири виждат като заплаха пристигането на мигранти от страни извън Европа.

Сайтът представя и по-детайлна информация от социологическия анализ.

61% от българите виждат като добра възможността да емигрират в страна основателка на Европейския съюз, но 77% от тях определят като „вредно” пристигането в България на граждани на страни извън Европа, показва проучването на Евробарометър.

Според 62% от участвалите в анкетата най-големият проблем на ЕС е миграцията, а 42 на 100 смятат, че тероризмът е основната заплаха за Стария континент. Икономическите трудности в Европа се нареждат на трето място, като са посочени от едва 12% от анкетираните.

Според допитването българите вече не са толкова положително настроени към ЕС. Почти половината от анкетираните българи (49%) определят като благоприятна ситуацията в страната към този момент (декември 2016 г.). Въпреки това 55 на 100 са оптимисти относно бъдещето на Евросъюза.

На фона на всички проблеми, посочени в изследването, 87% от българите мислят, че свободното движение в Европа е нещо добро. Едва 5% са срещу свободното движение на стоки, а 8 на 100 от анкетираните са отговорили, че нямат мнение по въпроса.

Относно вътрешните проблеми най-големите притеснения на българите са безработицата (30%), миграцията (29%) и икономическата ситуация (30%).

Като обобщение на резултатите от проучването от Евробарометър подчертават, че когато въпросите касаят личното мнение на анкетираните, отговорите изразяват притесненията им относно нарастващите цени и намаляването на покупателната способност, проблемите в здравеопазването, социалната сигурност и пенсиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук