Отношенията между ЕС и Русия може да са обтегнати, но това не се отнася за всички страни членки на Евросъюза. Целта на България е да привлече повече руски туристи, които обичат да прекарват ваканцията си в страната още от комунизма. През 2016 г. стотици руснаци летуваха в страната, пише журналистът Дамян Воденичаров, кореспондент от София за сайта rfi.fr.

Европейските санкции срещу Русия бяха удължени до 2017 г., но туризмът не се повлия от тях.  Те засягат икономическия сектор и влиятелни личности, което означава, че ако някои обмени са забранени или усложнени повече от преди, други не са.

Това е и една от причините ръстът на руските туристи в България през 2016 г. да се увеличи с над 30%. През 2015 г. се наблюдаваше обратната тенденция – спад от около 25% и  40% през 2013 г. Експертите предвиждаха катастрофа в балнеоложкия туризъм, който е смятан за ключов сектор в България. Тази година ударът обаче беше за Турция, която загуби 40% от руските туристи.

България също така се стреми да привлече повече руснаци с приемането на по-гъвкав визов режим. Непълнолетни лица под 16-годишна възраст получават безплатни визи, които са валидни за срок от 5 години. В сектора за продажба на недвижими имоти, който е също една много привлекателна зона за руснаците, се наблюдава обратното – все по-малко руснаци се интересуват от втори дом в България.

Олигарсите предпочитат Лазурния бряг, Коста дел сол и т.н.

Руският депутат Пьотр Толстой заяви: „България ще я изкупим цялата”. С изказването си депутатът направи алюзия към това, което българските медии наричат „руска инвазия”. Повече от 75 000 руснаци са закупили недвижимо имущество в България през последните 20 години, което се равнява на инвестиции в размер на около 1 млрд. евро.

Пазарът на недвижимо имущество достигна своя връх през 2012 г. с почти 13 000 продажби. И от тогава отбелязва спад. През 2016 г. е имало над 1500 продажби. Става въпрос за продажба на малки имоти, оценени на стойност между 20 и 40 хиляди евро. Това е така, защото руските олигарси обичат да почиват на френската ривиера или Коста дел сол, както и в големите европейски градове.

Специалистите обясняват този спад в търсенето главно с икономическите трудности в Русия, като цените на рублата и петрола. Ограниченията в правата на служители за притежание на недвижими имоти също допринася в затруднението на българските агенции за продажби. Всички тези жилища се намират по Южното Черноморие. Близо 60 000 руснаци са собственици на апартаменти в района.

Новият проруски президент

Отношенията между двете страни ще продължат да се подобряват и с проруския президент Румен Радев, който скоро ще встъпи във власт. Той получи подобен етикет заради изказването си относно отмяната на санкциите срещу Русия. Но правомощията му са ограничени, тъй като България е парламентарна република.

От друга страна обмена между двете страни не е в туризма или търговията, а в електроенергията, петрола, природния газ и атомната енергия. Туризмът представлява почти 13% от БВП на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук