На снимката: Бърни Сандърс

Водещ: Къде бяхте в нощта на изборите?

Бърни Сандърс: Вкъщи.

Водещ: Сигурно сте мислили за всичко, през което сте преминали.

Бърни Сандърс: Когато резултатите излязоха в Индиана, бях много нервен. Нямахме шанс да спечелим с консервативен демократ, никой не вярваше, е Клинтън ще спечели. Тя губеше с голяма разлика и аз започнах да се изнервям. Знаех, че шансът тя да победи е две към едно. Не бях шокиран от победата на Доналд Тръмп, изненадах се, но не се шокирах. Не мога да отрека, че вечерта беше много депресираща. Не исках да говоря пред медиите, да се показвам на публични събития. Оттогава все си мисля как трябва да продължим и какво трябва да направим.

Водещ: Това ви изстреля в позицията на най-недемократичния демократ в историята.

Бърни Сандърс: В Сената няма много недемократични демократи, така че това не означава нищо. Според мен, вие искате да кажете, че преди седмица Чък Шумър, който сега оглавява Демократическата партия в Сената, ме постави начело. Той ми даде позицията, която исках. Сега ще я използвам, за да променя Демократическата партия. Знаете, че е много лесно да удряш някой, който вече е паднал. Хилари Клинтън и нейните поддръжници сега са доста наранени и аз нямам намерение да ги удрям. Но това надминава президентската надпревара. Както знаете, Доналд Тръмп възнамерява да въведе нови политики. В момента Републиканската партия контролира Сената на САЩ. Мислех, че ще имаме по-голям шанс, но успяхме да спечелим едва 49 места. Освен това 2/3 от губернаторите в САЩ са републиканци. През последните 8 години, демократите загубиха 900 законодателни места. Всички независими оценки показват, че досегашния подход не е правилен. Необходима е промяна, която трябва да включва обща стратегия за всички 50 щати. Ще направим партия, в която не само богатите са важни членове, но и работещите хора, младите, средната класа. Те ще могат да ни споделят нуждите си, ще ни дадат идеи как да продължим. Приемам тази отговорност с голямо нетърпение. Ще обикалям страната в опит да направя всичко възможно, за да създам партия на работещите хора, а не само на 1%.

Водещ: Кой ще оглави Демократическата партия?

Бърни Сандърс: Аз подкрепям конгресмена от Минесота Кийт Елисън. Познавам Кийт от много време. Той има богат опит и вярва, че трябва да се направи основна промяна в Демократическата партия, че трябва да я превърнем в масова партия. Той има някои доста интересни идеи как да го направим. Ще направя всичко, което е по силите ми, за да му помогна да спечели.

Водещ: Той е и първият мюсюлмански конгресмен в момент, в който новият президент обяви, че ще създаде мюсюлмански регистър.

Бърни Сандърс: Явно има символика в това. Но аз подкрепям Кийт, защото през целия си живот той е заставал зад работещите семейства, за хората от средната класа, за хората с ниски доходи. Но и вашата гледна точка не трябва да се пренебрегва. Това ще бъде много силно послание – лидерът на Демократическата партия е мюсюлманин. Това ще покаже, че искаме партия на многообразието, че няма да се оставим на фанатизма, който Тръмп прегърна по време на кампанията си.

Водещ: Какво или кого олицетворява Доналд Тръмп?

Бърни Сандърс: Според мен, по време на кампанията той успя да „докосне нерв”. И ще сгрешим, ако отричаме това. Има хора, които смятат, че всички гласували за Доналд Тръмп, са расисти или сексисти, или хомофоби, или ксенофоби. Аз не мисля, че е така. Хората са отвратени, разочаровани и ядосани на сегашното положение. Демократическата партия не бе напълно разбрана, когато каза на тези хора, независимо дали са бели или черни, латиноамериканци, азиатци, мъже, жени или гейове, че сме на тяхна страна. Безспорно имаме нужда от още жени в политиката, или още тъмнокожи. Въпросът е да имаме куража да се изправим срещу богаташите и да се борим за работещите семейства.

Водещ: Вие имахте голяма преднина, дори пред Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Но това, което Тръмп имаше, а вие не, са медиите. Собствениците на медиите повтаряха едно и също: „Той е добър за нас.” Не беше само „Фокс”, всички участваха в „Тръмп ТВ”. Не му се налагаше да пътува, той беше в домовете на всички хора. На 15 март Рубио, Тед Круз, Клинтън и Тръмп изнесоха речи. Но никоя медия не излъчи вашата реч.

Бърни Сандърс: Искаше ми се да кажа, че грешите. Но съм потресен. По време на кампанията не мислиш за тези неща. Оказва се обаче, че от 1 януари 2015 до ноември, телевизия Ей Би Си е излъчила 20 секунди мои кадри. Ситуацията не е по-различна и в Ен Би Си или Си Би Ес. Един от водещите по Си Ен Ен казваше, че Тръмп е подходящият кандидат. Нашият проблем беше, че ние наистина се опитахме да говорим за проблемите на Америка и да предложим някакви решения. Тръмп публикуваше в социалните мрежи колко отвратителни и грозни са опонентите му. Това е идеално за медиите. Но да говорим за това защо средната класа е в упадък или защо има огромни нива на финансово неравенство между хората, не е новина.

Водещ: По време на единия от дебатите с Хилари Клинтън вие казахте, че не ви пука за имейлите й. Още ли мислите по същия начин?

Бърни Сандърс: Понякога думите се изваждат от контекста. Казах, че се води разследване и след 10 години никой няма да си спомня за тези имейли. Тогава хората ще имат по-сериозни грижи, като например защо нямат достъп до лечение; ще се тревожат от климатичните промени; от бедността; от инфраструктурата. Медиите често изопачават казаното. Тогава имах предвид, че ми е писнало да слушам за тези имейли. Защо не говорим за важните неща? Предпочитам да се фокусирам върху проблемите на хората. Според мен американците искат да чуят сериозна дискусия, която ние се опитахме да водим.

Водещ: Попитах ви, защото центърът на проблема бе изместен, и от медиите, и от Тръмп. Главният секретар на САЩ използва частен сървър, за да изпраща имейли, съпругът й е бивш президент, ръководи фондация за милиарди долари. Това модел на поведение ли е? Ще се превърне ли в такъв за Тръмп? Ако той реши да използва частен сървър и да изтрие десетки хиляди имейли, никой няма да знае какво се е случило.

Бърни Сандърс: Доналд Тръмп притежава компании по целия свят. Ставаме свидетели на огромен конфликт на интереси. Всяко едно решение, което вземе, ще облагодетелства по някакъв начин неговия бизнес.

Водещ: Какво мислите за назначенията, които прави?

Бърни Сандърс: Компанията „Кериър” обяви, че ще затворят два завода в Индиана, изпращайки 2 100 души на улицата. Това е компания, която плаща на изпълнителния си директор 14 млн. долара. Те искат да се преместят в Мексико и да назначат хора, на които да плащат $3 на час. Така, компанията се превръща в символ на катастрофална търговска политика. Имаше хора, които гласуваха за Тръмп, защото мислеха, че той донякъде има основание да говори тези неща. Той пусна в Туитър съобщение, че е единственият кандидат, който няма да спре социалните осигуровки и медицинската грижа. Повярвайте ми, всеки американец ще разбере, че точно това се случва. Доналд Тръмп назначава типично десни републиканци, които искат да приватизират и да спрат социалното осигуряване. Нашата отговорност е да информираме всеки един американец за случващото се и да държим Тръмп отговорен за действията му. По време на кампанията си, той каза, че ще намали цената на медицинските грижи и на лекарствата. Нашата отговорност е да напомним на хората за тези и други обещания.

Водещ: Фидел Кастро почина наскоро. Какво според вас е значението на живота и наследството му в отношенията между САЩ и Латинска Америка?

Бърни Сандърс: Бил съм в Куба 2 или 3 пъти. Мога да кажа много положителни неща за страната. Като за държава от третия свят, здравната им система е много добра. Образователната им система също е много силна. Но икономиката им е под всякаква критика. Ако погледнем дългия живот на Кастро, можем да кажем, че той бе диктатор, подкрепян от САЩ. Все още е рано да кажем до каква степен Америка е повлияла на кубинското общество. 50 години след Революцията, хората все още не могат да живеят свободно. Икономиката е в ужасно състояние.

Водещ: Ще се кандидатирате ли отново за президент?

Бърни Сандърс: Четири години са дълъг период. По-скоро, след две години ще се кандидатирам отново за сенатор на Върмонт. Там също има много работа, която трябва да се свърши. С назначаването ми в ръководството на партията, работата ми ще се увеличи още. Ще искаме още хората, но парите им. Едно от нещата, които ме притесняват е, че Демократическата партия прекарва твърде много време в събиране на пари. Оценяваме много даренията, които хората правят, защото имаме нужда от тях. Но се нуждаем още и от сериозни хора в политиката, които да започнат да говорят за работещите хора и по този начин да успеем да трансформираме нашата страна.

Водещ: Това означавали, че ще се кандидатирате през 2020г.?

Бърни Сандърс: Без коментар за 2020. Преди това трябва да се тревожим за 2017 и 2018г. Нека повторя нещо, което казах и по време на кампанията си и в което вярвам с цялото си сърце: Политиката не се отнася само до човека. Не променяме страната, само за да изберем мъж или жена за президент. Променяме Америка заради милионите хора, които се борят за правдата. Не трябва да мислим за това кой ще управлява през 2020 или през 2080. Целта е да мобилизираме милиони хора около един прогресивен дневен ред.

Водещ: Какво научихте от кампанията си?

Бърни Сандърс: Всеки, който познава американската история, който мисли за родината, не говоря за ултранационалистите, мислят за проблемите, пред които сме изправени. Преди 120 години малките деца са работели във фабриките. Хората са се преборили, съюзили са се. В момента сме изправени пред много труден момент, затова е време да се борим отново. Става въпрос за бъдещето на земята, на демокрацията. Никой в тази държава няма право да каже, че се предава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук