Не са постъпили данни за планиране, организиране и осъществяване на терористично нападение на територията на страната. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг след заседанието на консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета на сигурността.

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, каза Бъчварова.

Тя увери, че не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, но посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации.

Румяна Бъчварова допълни, че няма данни за саморадикализирани представители на българската мюсюлманска общност, които биха могли да подготвят и осъществят подобни атентати на територията на страната.

Припомняме, че пакистанец е предполагаемият извършител на нападението с камион на берлинския коледен базар, при което загинаха 12 души, а 48 са ранени. Той е получил статут на бежанец в началото на тази година. 23-годишният Навед Б е пристигнал в Германия през т.нар. „балканския маршрут”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук