Над 1 000 маски, включително традиционните булка и младоженец, Глупави август и много музиканти, ще бъдат част от традиционния карнавал в малкото македонско село Вевчани. С него се отбелязва настъпването на Нова година според юлианския календар и е посветен на св. Василий Велики. По стар езически обичай, местните също се маскират, в зависимост от актуалната тема.

Около 20 000 гости ще посетят карнавала във Вевчани.

„Броят на посетителите се увеличава всяка година и този път очакваме над 1 000 маскирани да преминат с шествието. На следващия ден след карнавала – 14 януари, маските се хвърлят в огъня и се унищожават”, каза кметът на селото Цветомир Угриноски.

Карнавалът във Вевчани е запазена марка на Македония от 1 400 години.

„Надявам се, че традицията бъде запазена поне още 20 века. Дано той бъде поставен на картата на най-популярните карнавали в света. Също така се надявам, че хората не само в Македония, но и на Балканите, ще научат за Вевчани”, каза македонският културен министър Драган Неделкович.

Вевчанският карнавал се провежда под егидата на културното ведомство всяка година,  на 13 и 14 януари, когато езичеството и модерните традиции се обединяват. Карнавалът завършва с василичарско хоро и запалване на маските в центъра на Вевчани. Местните жители смятат, че така злото ще бъде унищожено завинаги.

През 1993г. Вевчани се присъединява към Федерацията на европейските карнавални градове. Тя е основана през 1980г. в Люксембург. В нея членуват общо 37 страни. Габрово, Ямбол и Перник са българските представители във Федерацията. През 2009г. Перник официално бе обявен за европейска карнавална столица заради своя международен маскараден фестивал „Сурва“, което го превърна в най-значимия фестивален център за цяла Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук