От днес е в сила ново удължаване на извънредното положение в Турция. В началото на месеца турският парламент одобри удължаване с още три месеца на извънредното положение в страната, обявено след опита за преврат от юли 2016 г. То бе удължено през октомври, трябваше да изтече на 19 януари. Мярката ще важи до 19 април. Тя позволява на правителството да заобикаля парламента, като приема нови закони и ограничава правата и свободите, когато сметне за необходимо, отбелязва „Ройтерс”.

Турция арестува над 40 000 души при разследването на опита за преврат, за който бяха обвинени мюсюлманският духовник Фетхуллах Гюлен и неговите последователи. Повече от 100 000 души, включително войници, полицаи, учители, съдии и журналисти бяха уволнени от работа заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен – ФЕТО.

Правителството в Анкара, което поиска от парламента удължаване на извънредното положение, обясни, че то е нужно, за да бъде изкоренено влиянието в държавните институции на Гюлен, който отрича да има нещо общо с опита за преврат. Мярката дава специални правомощия на правителството да уволнява чиновници, да закрива неправителствени организации и медии, както и да удължава срока за задържане под стража на хора, на които не са повдигнати обвинения.

Близо 150 журналисти са вкарани в затвора през изминалата година. Над 10 000 журналисти са били уволнени през тази година, а срещу близо 900 са започнали съдебни процеси срещу техни материали, сочат данни от доклад турската Асоциация на журналистите за свободата на медиите в страната.Правителството в Анкара е затворило 157 медии и са били анулирани прескартите на 780 журналисти.

След обявяването на извънредно положение в страната след неуспешния опит за преврат са били закрити 140 медии, 29 издателства, а 2500 журналисти и други медийни служители са загубили работата си, става ясно от данни на излезлия в средата на декември доклад на Human Rights Watch.

По данни на направителствената организация „Репортери без граници”, доминацията на правителството над медиите е стигнало дотам, че 7 от 10 най-гледани телевизии в Турция са собственост на хора, свързани с управляващите.

Междувременно днес се навършват 10 години от убийството през 2007 г. на Хрант Динк, главен редактор на двуезичния турско-арменски вестник „Агос“. Петдесет и три годишният турски журналист от арменски произход е съден многократно в Турция заради твърденията му, че турците са извършили геноцид спрямо арменците по време на Първата световна война (1914-1918).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук