Висшият съдебен съвет (ВСС) официално се обяви за отпадане на европейското наблюдение върху България и отхвърли предложението за обучение на български магистрати от румънската антикорупционна агенция.

Представляващият ВСС Димитър Узунов ще поиска да отпадне мониторингът от страна на ЕК с мотива, че механизмът не работи, съобщава БНР. Очаква се това да стане в петък на срещата между главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и представляващия ВСС Димитър Узунов с представители на ЕК, на финала на подготовката на доклада по правосъдие, който чакаме в края на този месец.

Инициатор на това предложение е Незабравка Стоева, член на ВСС, която е категорична, че за 10 години, откакто има наблюдение, България непрекъснато е променяла законите и дори Конституцията си, но не е последвало друго, освен че магистратите не са можели да насмогват на промените, за да ги прилагат. Освен това доверието в правосъдната система се е сринало именно в тези последни години, когато България е под наблюдение.

От друга страна, Съветът е основната мишена на критиката на Брюксел, особено  в последните доклади за напредъка на съдебната реформа и борбата с корупция. Всеки доклад на ЕК се повтарят идентични изводи – порочна кадрова политика на ВСС и липса на резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Мониторингът на ЕК засега е единственият фактор, който поддържа натиска върху българските власти за съдебна реформа.

При гласуването във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров е подкрепил предложението да отпадне мониторингът на ЕК, а председателят на ВКС Лозан Панов е гласувал „против“.

Първото заседание на ВСС премина в разгорещени дебати по повод независимия анализ на европейски прокурори, коментиран у нас доста противоречиво. Скандалите във ВСС отдавна вече не са новина. Част от съдебните кадровици от т.нар. „революционно малцинство“ напуснаха залата. Най-възмутена беше Юлиана Колева, която заяви, че вече няма да се върне на заседание на ВСС.

Другата тема, която предизвика противоречия, беше предложението за обучение на български магистрати от румънски по борба с корупцията. Такова обучение няма да има. Според мнозинството от членовете на ВСС ние няма какво да научим от Румъния. Нещо повече, румънският модел за борба с корупцията е остро критикуван, често той се превръща в „лов на вещици“ и този смисъл не бива да подценяваме българските магистрати, като определяме за техен ментор румънските.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук