Народните представители приеха винетките да бъдат за ден, седмица, месец, тримесечие или година. Окончателните промени в Закона за движение по пътищата предвиждат шофьорите на камиони над 12 тона, автобусите с над 8 места, както и за пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона, да могат да закупуват годишна, месечна, седмична и дневна винетки.

При автомобили с по-малко от 8 места или превозни средства до 3,5 тона, винетките ще са за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им.

В графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване на деня, месеца и годината на нейното закупуване.

Депутатите въведоха и компенсаторна такса, която ще трябва да се плаща от водач, който не си е купил винетка. Само така шофьорът ще може да продължи движението си. Размерът ще се определя от Министерския съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство. Единствено след плащането на глобата, водачът ще може да напусне страната.

Припомняме, че вчера Върховната административна прокуратура поиска отмяна на новите цени на винетките, а решението на петчленения състав на Върховния административен съд трябва да стане ясно до месец.

В средата на юли, първата инстанция отмени новата тарифа, одобрена с постановление на Министерския съвет от октомври 2015-та, след жалба на неправителствени организации и граждани. Мотивите бяха, че то е прието при липса на обществено обсъждане.

Съдът отчете, че докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение на цената на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук