Британският парламент трябва да гласува дали правителството може да започне процеса за напускане на ЕС, реши Върховният съд на Обединеното кралство.

Решението означава, че премиерът Тереза Мей няма да може да преговаря с ЕС преди депутатите да дадат своето съгласие. Очаква се това да стане в определения от правителството срок 31 март, предава „Би Би Си”.

Според решението на Съда, не е нужно одобрение от парламентите на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Секретарят, който се занимава с Брекзит – Дейвид Дейвис ще направи изявление по-късно днес.

По време на заседанието във Върховния съд, активисти скандираха, че пренебрегването на британския парламент е недемократично.

Председателят на съдебната институция – съдия Нюберг, заяви: „С мнозинство от 8 на 3 гласа, Върховният съд реши, че правителството не може да задейства член 50 от Лисабонския договор без одобрението на парламента.”

Съдът отхвърли аргументите, че депутатите от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия трябва да имат думата по този въпрос.

Съдия Нюберг каза: „Отношенията с Европейския съюз засягат правителството на Великобритания.”

Пред съда, главният прокурор Джеръми Райт каза, че правителството е „разочаровано”, но ще се подчини и ще направи всичко необходимо, за да приложи и изпълни решението на Върховния съд.

Джина Милър, част от активистите, които заведоха делото срещу правителството, заяви, че Брекзит е „най-деликатният проблем на века.”

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин коментира: „Лейбъристите уважават резултата от референдума и волята на британския народ и няма да осуетят процеса по активиране на чл. 50.”

Член 50 от Лисабонския договор ще даде началото на преговорите с ЕС, които трябва да продължат 2 години.

11 върховни съдии се занимаваха с делото – това е най-големият съдийски състав, който работи по едно дело, откакто е създаден Върховният съд през 1876г. и е признак за значимостта на решението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук