Руската агенция за контрол върху алкохолната продукция „Росакохолрегулиране” (РАР) предложи метод за защита на руснаците от отравяне с метанол.

Информацията е на вестник „Известия”, който се позовава на представител на РАР. Същността на предложението е да се добавя в целия произвеждан в страната метилов алкохол вещество, което предизвиква моментален ефект на повръщане при поглъщане.

Според представителя на РАР правото на правителството да използва процеса на денатурация се съдържа в закона „За държавното регулиране на производството и оборота на етиловия спирт”.

В същото време от Руския съюз на химиците отбелязват за „Известия”, че метанолът с каквито и да е добавки престава да съответства на световните стандарти.

„Ако измените технологично продукта, то ще се лишите от световния му пазар”, отбелязват химиците.

Втвърдяването на контрола върху производството и търговия с продукти с алкохолно съдържание бяха въведени в Русия след масово отравяне с течността за вани „Бояришник” в Иркутск. През декември там починаха 76 души от общо 120 пострадали при употребата на съдържащия метилов спирт препарат.

Цената на водката, продавана официално в търговската мрежа, прави питието недостъпно за милиони бедни жители на Русия, по-специално в провинцията, където стандартът е много нисък. Смята се, че близо 25 милиона души в Русия не разполагат с достатъчни доходи, за да купуват легален алкохол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук