Гласуването на Великобритания да напусне Европейския съюз на практика не е оказало почти никакво влияние върху настроенията в повечето европейски държави. Това става ясно от проучване на европейските членове на световната асоциация „Галъп”.slide4

През последната година, делът на хората в Германия, Франция и Белгия, които искат страната им да напусне ЕС, е намалял.

В Швеция и Дания също значително по-малък процент биха гласували страната им да излезе от съюза в сравнение с предходната година.

За разлика от тях във Финландия и Гърция се наблюдава известно увеличаване на желаещите за напускане на Евросъюза – във Финландия от 24% на 40%, и в Гърция – от 38% на 46%.

В Италия през изминалата година бяха регистрирани сериозни настроения за напускане на ЕС и осезаем ръст на евроскептичните нагласи. Сериозният дял се е запазил и сега даже изглежда по-чувствителен – от 40% в края на 2015 г. до 42% сега.slide2

Ирландците и испанците са най-проевропейски ориентираните сред включените в проучването страни. България също остава част от тази тенденция. По-рано тази година „Галъп интернешънъл” публикува данни, според които доверието в ЕС у нас е в най-ниската си точка поне от влизането на България в съюза. Това обаче не променя факта, че като цяло доверието в ЕС остава високо, особено на фона на доверието в българските институции.

54% от британците са отговорили, че ако има втори референдум, ще гласуват да останат в Съюза. 48% от запитаните англичани смятат, че страната им се движи в правилна посока.slide3

Усещането в по-голямата част от европейските страни обаче е, че посоката, в която вървят, не е правилна. Най-добре личи това в Гърция – 89%, Франция – 82% и Италия -79%.

Според изпълнителния директор на „ORB International” (основен партньор в изследването) Джони Хийлд през 2016 г. основните на ЕС са били разклатени.

Изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов коментира, че българите продъжават да са сред ентусиазираните страни спрямо ЕС.

„Дори сега, когато подкрепата за съюза изглежда разколебана, еврооптимизмът остава преобладаващ у нас”, коментира Симеонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук