ООН не е против създаването на зона за сигурност в Сирия. Не е ясно обаче какво точно включва това понятие в концепцията на САЩ. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Коментирайки предложението на американския президент Доналд Тръмп за създаване на такава зона, Гутериш припомни, че опитът от Сребреница през 1995г. е завършил с трагедия.

В отговор на въпрос дали ООН поддържа идеята за създаване на зона за сигурност в Сирия, Гутериш отговори:

„Не знам какво точно представлява тази концепция. Тя се използва с различен подтекст в различни ситуации. Първо, ние не сме против създаването на зона, в която хората да бъдат в безопасност. Второ, това в никой случай не трябва да нарушава правото на получаване на убежище. Ако хората решат да напуснат безопасната зона, възпрепятстването им е недопустимо. Трето, историята познава различни примери на създаване на зони за сигурност, някои от които – трагични“.

В разгара на конфликта в Босна и Херцеговина, Сребреница беше обявена от ООН за зона за сигурност. Въпреки това обаче силите на босненските сърби под командването на Радко Младич през 1995г. убиват там 8000 цивилни мюсюлмани на възраст от 13 до 77 години. През 2007г. международният съд на ООН призна масовите убийства в Сребреница за геноцид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук