Ръководството на АБВ прави крачна назад и заявява воля за промяна в държавата, започвайки от себе си. Това каза лидерът в оставка на АБВ Георги Първанов. Той обеща да помага на новото ръководство, но то от своя страна трябва да търси нови решения.

„Хората искат мащабна промяна в много посоки, нещо, което се случва в цяла Европа и по света. На първо място- смяна на политическия елит, нужна е дълбока промяна на политическия модел. Ние първи заговорихме за мажоритарен елемент в смесената избирателна система, за намаляване на субсидиите, за повече прозрачност и др. Ние започнахме този дебат, но нямахме куража да го доведем до един цялостен проект за промяна на политическия модел. Вярвам, че новото ръководство ще го стори”, каза Първанов. Той е категоричен, че е необходима „корекция на прехода”.

„АБВ трябва да стартира широк обществен дебат и да се съсредоточи върху всички обществени поръчки, които миришат на далавера. Повече държава в икономиката не означава повече държавна собственост и бюрокрация, а защита на обществения интерес”, подчерта Първанов.

Според него е необходимо оздравяване на партийните структури, защото АБВ може да предложи „нов прочит на лявото”.

„Новото ръководство трябва да изработи нова позиция за отношението на партията към властта“, препоръча бившият държавен глава. „АБВ не се бори само за смяна на едно правителство с друго, а иска смяна на курса, на политиката”, каза той.

Първанов призова за консолидация около новото ръководство преди изборите.

Той обяви, че поради лични причини няма да заема ръководни постове.

„Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще направя всичко по силите си за неговия успех. Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на оградата, а ако новото ръководство ме иска, мога да играя в защита”, обеща Първанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук