Цветан Цветанов
на снимката: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

Сегашният парламент не е в състояние да излъчи кабинет и отиваме на предсрочни избори. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, след срещата с РБ и ПФ.

„Не сме в състояние, в 43-ти парламент, да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме с имащото парламентарно мнозинство, което има 43-тия парламент и подкрепяше до настоящия момент правителството на Бойко Борисов”, каза Цветанов. По думите му властта никога не е била самоцел.

„Винаги сме залагали, че трябва да има принципно съгласие, за да може да се обединим и да вървим в остатъка от оставащите две години от сегашния мандат”, заяви Цветан Цветанов и подчерта, че между партията има различия, по които не може да бъда постигнат консенсус.

От своя страна съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски заяви, че в този парламент Реформаторския блок не може да постигне целите си.

„6-7 дни поработихме доста здраво и доста сериозно. Всеки имаше своите важни теми, по които държеше да постигнем златно сечение. Очевидно е, че това не се получи. Нашите теми бяха съдебна реформа, антикорупционният закон и то по начина, по който сме го внесли ние, за да бъде достатъчно категоричен и да постигнем успех в борбата с корупцията”, обясни Зеленогорски.

Той изрази надежда в рамките на следващия парламент ГЕРБ, РБ и ПФ отново да имат допирни точки, за да продължат добрата си работа.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ, изрази надежда, че в следващия парламент ще види в лицето на колегите си повече съмишленици и приятели, отколкото врагове.

„Мога да изразя своята удовлетвореност от диалога, който се водеше много активно през последните дни. Бяха положени максимални усилия. На лице беше една добронамереност, колегиалност, но за съжаление не можем да се похвалим с положителен резултат”, посочи Симеонов.

По думите му приоритетите на Патриотичния фронт са били пенсиите, борбата с престъпността, мигрантския поток и реформите в енергетиката.

„Аз съм убеден, че тези теми ще бъдат разработени в следващото Народно събрание”, подчерта той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента незабавно да насрочи нови избори.

„Обръщаме се към г-н Плевнелиев да пристъпи към назначавене на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26 май”, каза Нинова. Според нея от самото начало било ясно, че този парламент не може да излъчи правителство.

„Пазарлъците му последния месец бяха загуба на време за България“, каза Нинова.

Тя подчерта, че БСП няма да предлага състав на служебен кабинет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук