„За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години” – това обяви служебният премиер Огнян Герджиков при посещението си на тунел „Ечемишка”, който вече е пуснат отново в експлоатация след смъртния случай  на 5 февруари.

„Искам специално да благодаря на регионалния министър Попниколов за това, че съумя да организира за изключително кратко време този ремонт – абсолютно необходим и задължителен, тъй като ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически затворена”, допълни Герджиков.

Герджиков коментира още, че ще покани в Министерския съвет всички строители, които са работили денонощно за обезопасяването на тунела, за да им благодари лично.

Лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов обаче не е съгласен с думите на Герджиков.

„Изказването на Герджиков, че за няколко дни са направили повече отколкото ние с години, граничи с нахалство. Точно при Тройната коалиция за тунела „Ечемишка” бяха дадени парите, те бяха съдени и после връщани. Всички булеварди, метро, паркове са направени. От какво недоволстват хората? От това, че не можахме да направим всички хора съпричастни с направеното”, коментира Борисов, който свика софийския актив, за да разясни предизборните приоритети на ГЕРБ.

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов също коментира темата. Той заяви, че след направената проверка има и други тунели, които са в критично състояние. Той обаче заяви, че ще стане ясно кои са те в сряда, 15-и февруари.

„Възложил съм анализ на риска до 15 февруари с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им и ползването им при нормални експлоатационни условия. Анализът на риска трябва да покаже кои тунели ще бъдат ремонтирани приоритетно”, допълни Попниколов.

За да се гарантира безопасността на преминаващите през „Ечемишка”, беше демонтирана цялата осветителна конструкция в тунела. Премахнати са 1625 стари осветителни тела. Монтирано е аварийно осветление със 108 LED осветителни тела. Всички дейности са изпълнени съгласно представения в АПИ проект от държавната компания „Автомагистрали”. Той е съгласуван от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Междувременно, все още никой не е поел отговорност за инцидента в „Ечемишка”, който се случи преди повече от седмица.  Заради трагедията премиерът Огнян Герджиков понижи шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов заради „престъпна небрежност”. Сега той е само член на Управителния съвет на агенцията. Шефът на пътноподдържаща фирма „Автомагистрали” бе уволнен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук