Наказателно преследване срещу разпространяване на фалшиви новини в интернет и социалните мрежи поиска германският правосъден министър Хайко Маас. „Клеветата и обидите не попадат в обхвата на свободата на словото“, заяви Маас в интервю за Bild am Sonntag. Дни по-рано други видни членове на кабинета на Ангела Меркел призоваха за законодателство, което да се бори с „речта на омразата“ и фалшивите новини във Фейсбук и други социални мрежи.

„Съдебната власт трябва да преследва това, дори в интернет“, каза той и предупреди, че нарушителите са заплашени от до 5 г. затвор. По думите на социалдемократа всеки, който се опитва да манипулира политическата дискусия с лъжи, трябва да е наясно с последствията.

Според новите промени в законодателството Фейсбук и търсачки като Гугъл трябва да поемат по-активна роля в борбата срещу фалшивите новини и речта на омразата. Те ще бъдат задължени да отворят и офиси за правна защита в Германия, които да са на разположение непрекъснато.

Онлайн платформи, които не отговорят на новите законови изисквания, може да бъдат глобени до 500 000 евро. Наказанието ще бъде изчислявано на база годишния им оборот и ще бъде налагано, ако сайтовете не премахват публикации в рамките на 24 часа след публикуването им.

Маас на няколко пъти предупреди Фейсбук да уважава германските закони, които са по-строги от американските в това отношение.

Проблемът в борбата с фалшивите новини назря особено след предупрежденията на службите на Германия и САЩ, че Русия се опитва да влияе върху избори и да отклонява общественото мнение.

Германското правителство изрази опасения, че фалшивите новини могат да повлияят на парламентарните избори през септември, в които Меркел ще се бори за четвърти мандат.

Стриктните закони на Германия срещу клеветите и обидите са предназначени да пазят гражданите. В страната е престъпление да очерняш хора по този начин. Над 218 000 случая на обиди са докладвани на прокуратурата през 2015 г. Малко от онлайн клеветите обаче са били преследвани в съда.

„Трябва изцяло да се възползваме от правните възможности, които имаме на разположение“, категорично заяви Маас и обяви, чв иска да промени тази тенденция.

Опасенията от фалшиви новини преди изборите нараснаха, след като шефът на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен обяви ръст на руските пропагандни и дезинформационни кампании, целящи да дестабилизират германското общество.

„Фейсбук печели ужасно много пари от фалшивите новини. Компания, която изкарва милиарди от интернет, има също и отговорност към обществото. Клеветите от общ характер трябва да се трият незабавно, след като са докладвани. Трябва да е по-лесно за потребителите да докладват фалшиви новини“, смята Маас.

На 16 декември лидерът на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер обяви, че правителството на Меркел ще е готово с проектозакон още в началото на 2017 г.

Ден по-рано от Фейсбук обявиха мерки срещу разпространението на фалшивите новини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук