Германският финансов министър Волфганг Шойбле има готовност за продължително подпомагане на Гърция без участието на МВФ, предава „Ройтерс“, цитирайки местния ежедневник „Билд“.

Преговорите между Атина и международните кредитори за спасителния пакет от мерки, се проточиха с месеци заради различия по реформите в сферата на трудовото законодателство, енергетиката, бюджетните цели и облекчаването на дълга.

Припомняме, че преди коледно-новогодишните празници, МВФ заяви, че сделката във вида, в който се предлага е неустойчива и заплаши Еврогрупата с напускане на преговорите, ако не се предвиди значително облекчение на гръцкия дълг. Финансовите министри от еврозоната договориха мерки за техническо подобрение на лихвите, което на практика печели повече време на Гърция. Еврогрупата, обаче, отказа да намали номинала на гръцките задължения. Така годината завърши с патова ситуация по гръцкия дълг и без яснота дали Фондът ще участва.

Преди дни германското правителство направи изявление, в което се казва, че иска финансовото участие в спасителната програма на МВФ, защото така ще се повиши доверието в нея, но не е съгласно с предложеното от международната финансова институция значително намаление на дълга.

Германското министерство на финансите подготвя да внесе за гласуване в долната камара на Бундестага спасителния пакет за Гърция, ако МВФ откаже да участва. Преди това, обаче Шойбле обеща в парламента, че мерките ще бъдат одобрени, само ако във финансирането се включи и МВФ, при това, подкрепяйки исканите от Еврогрупата реформи.

Според германския вестник „Билд“, Шойбле смята да запуши дупката, която остава, при неучастие на МВФ през Европейския стабилизационен механизъм, постоянния фонд на еврозоната. От „Билд“ съобщават още, че германското финансово министерство е отказало коментар по случая с мерките за Гърция. Изданието изказва предположение, че Бундестагът ще гласува промените в спасителния план за Гърция преди парламентарните избори в Германия, които предстоят на 24 септември. Това обаче сериозно се разминава с очакванията на управляващата коалиция в Атина, която се надява прегледът на спасителния план да бъде приключен до февруари или началото на март.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук