Германия ще задълбочи военното си сътрудничество с Франция и други европейски страни от НАТО, предава „Ройтерс“, цитирайки германското Министерство на отбраната.

Мерките включват създаване на обща флотилия от транспортни самолети Си-130 Джей (произвеждани от „Локхийд Мартин“), която ще се присъедини към съществуваща флотилия от самолети цистерни „Еърбъс А330“ под холандско командване. Подготвят се и още няколко инициативи с Норвегия, Румъния и Чехия като част от по-широки мерки за разширяване на европейското отбранително сътрудничество. Те ще бъдат обявени на среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Споразуменията идват на фона на засилващ се натиск от САЩ върху Германия и другите страни от НАТО да увеличат разходите си за въоръжение до набелязаната от НАТО цел 2 процента от БВП.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която миналата седмица окачестви американските искания за отбранителните разходи като „справедливи“, ще подпише декларация за намерение за сътрудничество за общата флотилия от Си-130 Джей заедно с Франция. За плана за пръв път се заговаря през октомври.

Идеята на декларацията е Германия да закупи четири такива самолета от „Локхийд“ и да ги събере с френските. Франция в момента закупува същия брой такива маини.

Германия ще подпише и декларация за присъединяване към многонационална европейска флотилия от въздушни цистерни „Еърбъс“ под ръководството на Холандия, към която вече се е присъединил Люксембург.

Ако Белгия и Норвегия също влязат в тази група, така наречената Многонационална флотилия от многоцелеви самолети цистерни може да покрива по 8800 летателни часа на година според документи, представени миналата година от германски депутати.

Самолетите ще бъдат базирани в авиобазата в Айндховен в Холандия и в германската военна база Кьолн-Бон,  съобщава още „Ройтерс“.

Германия ще подпише и споразумение за разширяване на отбранителното сътрудничество с Норвегия, което ще включва планове за покупка на подводници и ракети, както и за съвместни мерки за обучение, логистика и ремонтни дейности.

Ще има и декларации за намерение за съвместно обучение и разгръщания на сухопътни сили с Чехия и Румъния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук