Ангела Меркел
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Германското правителство заплаши да спре помощта си за развитие на страни, които отказват да приемат обратно свои граждани с отхвърлена молба за убежище в Германия.

„Тези, които не сътрудничат достатъчно не може да очакват да се възползват от нашата помощ за развитие“, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, който е и председател на Социалдемократическата партия.

„Напълно подкрепям тази идея”, каза от своя страна германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Предупреждението е насочено към Тунис, страната от която произхожда Анис Амри – атентаторът с камиона срещу коледния пазар в Берлин на 19 декември.

Младият мъж бе с отхвърлена молба за убежище от Германия преди няколко месеца, но властите не са могли да го върнат в страната му поради липса на документи за самоличност. Берлин обвинява Тунис, че от месеци отказва да признае националността на Амри и по този начин спира неговото завръщане.

Хиляди граждани от страните от Магреба, чиито граждани нямат почти никакъв шанс за получаване на убежище в Германия, в момента са в същата ситуация в Германия.

След грешките, станали в случая на Анис Амри, коалиционното правителство на Ангела Меркел обмисля и няколко други промени.

Разглежда се възможността да се задържат, в очакване на експулсирането им от страната, чужденци считани за опасни ислямисти и с отхвърлена молба им за убежище.

Властите в Германия обсъждат и разширяване на видеонаблюдението в страната, която до момента се съпротивляваше в тази област в името на защитата на личното пространство на хората.

Обратно на това, предложението на министъра на вътрешните работи да се централизира вътрешното разузнаване, за да стане по-ефективно, среща съпротивата на провинциите, които се притесняват за принципа на федерализма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук