Вторият пилот Андреас Лубиц е отговорен изцяло за умишленото разбиване на самолета на германската авиокомпания „Джърмануингс“ преди почти две години, заяви прокуратурата в Дюселдорф, която обяви, че случаят е приключен, предаде ДПА.

„Разследването доведе до становището, че няма жив човек, срещу когото би трябвало да се предприема наказателно преследване“, каза прокурорът Кристоф Кумпа.

Вторият пилот Андреас Лубиц разби пътническия самолет във Френските Алпи на 24 март 2015 г. около 40 минути след излитането му от Барселона за Дюселдорф. Всички 150 души на борда загинаха при катастрофата, станала, след като капитанът напуснал пилотската кабина и Лубиц се заключил сам вътре, снишавайки самолета.

Следователите установиха, че преди да получи разрешително за пилот, Лубиц е бил подложен на лечение заради склонност към самоубийство. Лекарите са знаели за тежката му депресия, но не са споделили това с работодателя му и властите заради законите за поверителност.

Френските власти провеждат отделно разследване на катастрофата.

Близките на загиналите са завели дело в САЩ срещу училището, в което Лубиц е получил удостоверението си за пилот.

След тежката авиокатастрофа Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) се обяви за по-добро наблюдение на здравето на пилотите, включително чрез засилени психологически и токсикологични изследвания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук