„Тотално падение на човечеството”, така определи ситуацията в сирийския град Алепо един от говорителите на ООН Йенс Ларк, отговарящ за хуманитарните въпроси на организацията в Женева пред Euronews. Пред журналиста Нийл О’Райли той каза, че организацията получава обезпокоителна ужасяваща информация за случващото в контролирания от правителствените войски град. По дулите му ситуацията в Сирия е следствие на политически провал за намиране на решение чрез преговор.


Нийл О’Райли, Euronews: Стотици цивилни са в капан в Алепо. Вие нарекохте ситуацията „тотално падение на човечеството”. Проправителствените сили убиват много хора. Знае ли ООН кои фракции са включени в тази жестокост и при какви обстоятелства?

Йенс Ларк: Не знаем с точност. От различни източници в района получихме ужасяваща информация за екзекуции в различни квартали на Алепо. Смятаме, че отчасти тези данни са истина. Основната ни грижа в момента е съдбата на хилядите хора, които все още са в капан и продължаваме да призоваваме всички сили да им позволят да се евакуират.

Н.О.: Много се говори за зверствата, извършени от армията на Асад. Има ли информация за екзекуции от страна на бунтовниците?

Й. Л.: През последните дни получихме информация за нарушения на правата на човека и от двете страни на конфликта. Цивилните трябваше да бъдат пощадени от боевете, но за жалост това не е така.

Н.О.: Какво ще кажете на сирийското правителство за отговорността му?

Й.Л.: Ние всекидневно призоваваме, дори с остър тон, за вдигане на обсадата в Източно Алепо, както и за цяла Сирия. Ние сме изключително настоятелни в призивите си, но това е всичко, което можем да направим.

Н.О.: Какво знаете за цивилните, изчезнали в районите, контролирани от правителствените войски?

Й.Л.: Получихме тревожна информация за изчезнали мъже. Става въпрос за мъже на възраст, в която могат да се бият. Ние сме дълбоко загрижени за тези случаи, в които хора са задържани и изтезавани.

Н.О.: Това много напомня на случилото се в Сребреница, включително бездействието на международната общност. Изправени ли сме пред нова Сребреница?

Й.Л.: Може да се каже, че е почти невъзможно да се прави сравнение между тези две екстремни ситуации. Много е неточно да се прави аналогия. Това, което виждаме от дълго време в Сирия е политически провал за намиране на решение чрез преговори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук