грип

В Перник, Пловдив, Хасково и Харманли е обявена грипна епидемия. Четирите общини се борят с подранилия зимен грип.

Коледната ваканция на учениците в Пловдив е удължена с 2 дни заради болестта и те ще се върнат в класните стаи на 9-и януари.

Още 4 общини са в пред епидемична обстановка – Стара Загора, Добрич, Габрово и Пазарджик.

Вирусът „Хонконг“ неочаквано подрани не само в България, но и в цяла Европа. Началото е остро, след добро здраве – човек се събужда и разбира, че е болен с висока температура, силна отпадналост, силно проявено главоболие, болки по ставите и мускулите. Симптомите са толкова силни, че на пациентите се налага домашно лечение.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че в някои области почти са достигнати епидемични нива над 200-220 на 10 000, основно в Южна България, Пловдивско, Старозагорско, но също и в Добрич.

Той поясни, че не е лесно опазването от грип, поради простата причина, че е много ефективен въздушно-капковият механизъм на предаване и ако има източник на зараза около нас, действително бързо и ефективно той го предава на много хора.

Децата са една от най-рисковите групи. И ако някой от възрастните е болен то в дома трябва да се отделя повече внимание на хигиената. Специалистите препоръчват на възрастните хора, които са също много уязвими, да не излизат често от домовете си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук